ΕΡΓΑΣΙΑ | Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020

Έφη Αχτσιόγλου: Τι θα βρούμε μπροστά μας από τις παραλείψεις και καθυστερήσεις Μητσοτάκη


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Έφη Αχτσιόγλου: Τι θα βρούμε μπροστά μας από τις παραλείψεις και καθυστερήσεις Μητσοτάκη

Καμία κάλυψη για εργαζόμενους χωρίς παιδιά που ακολουθώντας τις εντολές θα «μείνουν σπίτι τους» με συμπτώματα, καμία πρόβλεψη για εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που κατ` εντολή σταματούν να λειτουργούν, καμία στήριξη σε επιχειρήσεις που «παγώνουν» λόγω μηδενικού τζίρου, καμία θωράκιση από απολύσεις που απειλούν με εκτίναξη την ανεργία, θα τα βρούμε μπροστά μας όλα αυτά, είπε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Ειδικά στην Υγεία, πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα οι μόνιμες θέσεις που είχαν σχεδιαστεί για το 2019 και το 2020, ενώ πρέπει να υπάρξει πρόσθετος προϋπολογισμός ύψους τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ, όχι το... «αστείο» κονδύλι των 15 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε.


«Έχουμε να κάνουμε με μία πολύ σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, δεν θα κάνουμε ανέξοδη ή βολική αντιπολίτευση», είπε η κ. Αχτσιόγλου, «οι παραλείψεις και οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πάρα πολύ μεγάλες, αλλά η αντιπολίτευση που κάνουμε έχει σκοπό να συμβάλλει στην κατά το δυνατόν πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, που είναι διαστάσεων παγκόσμιας απειλής για τη δημόσια υγεία».

Υπάρχουν θετικά στοιχεία στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά από την άλλη έρχονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά ανεπαρκή, «στην εργασία δεν έχουμε ουσιαστικό μέτρο στήριξης ... Καταθέσαμε δέσμη έξι πολύ συγκεκριμένων προτάσεων, αλλά δεν φάνηκε ανταπόκριση από το υπουργείο, την ίδια στιγμή που δεν υπήρξε κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους».

Ειδική άδεια: Η μόνη πρόβλεψη «καλύπτει πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, δηλαδή γονιό που μένει στο σπίτι γιατί το παιδί του δεν πηγαίνει πια σχολείο. Μόνο τον ένα από τους δύο γονείς, μόνο αν είναι γονιός, καμία άλλη περίπτωση. Δεν καλύπτονται καθόλου και είναι στον αέρα εργαζόμενοι που δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά γιατί νοσούν (οι ίδιοι ή μέλος της οικογένειας, οπότε πρέπει να μείνουν σπίτι, να κάνουν τεστ, κτλ; Πώς καλύπτεται αυτός ο άνθρωπος; Γι` αυτό λέμε, πρέπει να δίνεται αναρρωτική σε κάθε περίπτωση με καταβολή του συνόλου των αποδοχών».

Άδειες, εισφορές και μισθοί εργαζόμενων: «Δεν υπάρχει πρόβλεψη για επιχειρήσεις που κλείνουν εξαναγκαστικά με εντολή το κράτος, που ορθώς έδωσε εντολή να μην λειτουργήσουν σειρά επιχειρήσεων. Τι θα γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις; Πώς καλύπτονται οι εργαζόμενοι; Χάνονται τα ημερομίσθια και οι μισθοί; Συμψηφίζονται αυτές οι ημέρες με τις ημέρες αδείας και άρα αυτοί οι άνθρωποι χάνουν την άδειά τους; Θα τα βρούμε αυτά μπροστά μας το Καλοκαίρι».
«Εάν κλείσει επιχείρηση, από εντολή του κράτους ή επειδή δεν έχει τζίρο και δεν μπορεί να λειτουργήσει, οι εργαζόμενοι είναι στον αέρα αυτή τη στιγμή ... σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να προβλεφθεί ότι το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές, να μην χάσουν τουλάχιστον τα ένσημά τους, ενώ σε καμία περίπτωση να μην γίνει συμψηφισμός αυτών των ημερών μη λειτουργίας με τις κανονικές άδειες του εργαζόμενου».

Απολύσεις: Υπάρχουν ήδη σε τέτοιες επιχειρήσεις, «δεν πρέπει να υπάρξει υποστήριξη, ώστε να μην βρεθούμε μπροστά σε κύμα ανεργίας;» την ώρα που ο κ. Βρούτσης ήδη άφησε να εννοηθεί ότι τα πράγματα... δεν θα πάνε καλά με την ανεργία μετά από αυτή την κρίση. «Το κράτος τι κάνει; Προτείνουμε ισχυρή επιδότηση των επιχειρήσεων που κλείνει εντελώς ο κύκλος εργασιών τους, επιδότηση διατήρησης των θέσεων εργασίας, ώστε να μην έχουμε κύμα απολύσεων».

«Ιδίως τα ζητήματα εργασίας έχουμε δει ότι δεν επιλύονται με... καλή διάθεση, χρειάζονται σαφείς κανόνες, σαφέστατες οδηγίες από το υπουργείο, καθώς και χρήματα, οικονομική στήριξη από το κράτος», επανέλαβε η κ. Αχτσιόγλου.

Χαρακτήρισε εξάλλου και αυτή «αστείο» το ποσό των 15 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε ως πρώτο κονδύλι στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (χτες ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρ. Ξανθός σημείωσε ότι μόνο η μισθοδοσία των προσλήψεων που ανακοινώθηκαν είναι υπερδιπλάσια). Σε άλλο σημείο μάλιστα τόνισε ότι ο υπολογισμός που έκαναν από κοινού δείχνει ότι πρέπει να προστεθούν «οπωσδήποτε 150 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας ... για να καλύψουν και τις προσλήψεις και τα υλικά και τις υποδομές».

Επιπρόσθετα, «με τον τρόπο που κάνει τις προσλήψεις στην Υγεία, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν δημιουργεί κανένα κίνητρο να προσέλθουν αυτοί οι άνθρωποι και να αναλάβουν έργο στη δημόσια Υγεία, όπου έχουμε την μεγαλύτερη κρίση».

«Τραγική ειρωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά, «η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση βρίσκει πολύ γρήγορα μπροστά της το τι σημαίνει να απαξιώνεις τη δημόσια Υγεία, τι σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε όλα αυτά τα χρόνια "πρώτο μέλημα να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας" ... τώρα ξαφνικά το βλέπει μπροστά της και το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Συνειδητοποιεί ότι... μάλλον θα έπρεπε να έχει κάνει κάποιες προσλήψεις».

«Θα έπρεπε να προβεί σε προκηρύξεις μόνιμων διορισμών, του 2019 και του 2020, που δεν έχει κάνει, θα δημιουργούσε πολύ μεγάλο κίνητρο στο προσωπικό της Υγείας, κατ` αρχάς να κάνουν συμβάσεις γιατί θα ξέρουν ότι θα μοριοδοτηθούν για να πάρουν μόνιμη θέση. Και θα δημιουργούσε κινητικότητα περισσότερων μόνιμων προσλήψεων, που έχει ανάγκη το δημόσιο σύστημα Υγείας ... δεν λύνονται αυτά με το να βγαίνει ο υπουργός και να κάνει δραματικές δηλώσεις, "ελάτε να βοηθήσετε". Έχει κάνει το κράτος αυτά που πρέπει για να υπάρχει προσωπικό; Δεν τα έχει κάνει».

Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας επίσης χρειάζεται να λειτουργήσει καλά, για να μην υπάρξει υπερσυσσώρευση στα επείγοντα, τα εξωτερικά ιατρεία, κτλ., συνέχισε η κ. Αχτσιόγλου, να επιλύονται εκεί θέματα κυρίως των πιο νέων, «να μην γεμίζουν τα νοσοκομεία αναφοράς με περιστατικά που δεν χρειάζεται να φτάσουν εκεί».

Όλα αυτά προϋποθέτουν αναθεώρηση προϋπολογισμού, «γι` αυτό ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για ανάγκη πρόσθετου προϋπολογισμού. Αυτό περιμένουμε, είναι λίγο αργά, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Έστω και τώρα, να προβεί η κυβέρνηση σε σειρά πιο επιθετικών ενεργειών στην Υγεία».
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο