ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020

Στ. Κούλογλου: Στήστε άγαλμα στον Τσακαλώτο και ενισχύστε σοβαρά την πραγματική οικονομία


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Στ. Κούλογλου: Στήστε άγαλμα στον Τσακαλώτο και ενισχύστε σοβαρά την πραγματική οικονομία

Όταν η Ισπανία ανακοινώνει μέτρα 20% του ΑΕΠ της για την στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων, η Ελλάδα αναλογικά θα έπρεπε να ανακοινώσει μέτρα 40 δισ. ευρώ και όχι 2 δισ. ευρώ, ο Ευκλ. Τσακαλώτος άφησε αποθεματικό 37 δισ. ευρώ, να του στήσουν άγαλμα και να ενισχύσουν γενναία την πραγματική οικονομία, προέτρεψε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.


Το ποσό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την στήριξη των εργαζόμενων και της οικονομίας είναι πολύ λίγο, τα 2 δισ. ευρώ, όταν π.χ. χτες η Ισπανία ανακοίνωσε μέτρα 200 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Κούλογλου, «η ισπανική κυβέρνηση έδωσε το 20% του ΑΕΠ της Ισπανίας, άρα εμείς με 20% του ελληνικού ΑΕΠ θα δίναμε περίπου 40 δισ. ευρώ».

«Αυτά που δίνονται δεν φτάνουν "ούτε για ζήτω" ... 400 ευρώ για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έκλεισαν, δεν φτάνουν ... να πληρώσουν εφορίες, δόσεις, ηλεκτρικό, κτλ. Πώς θα τα καταφέρουν;» αναρωτήθηκε.

«Πρέπει επίσης να υπάρξουν διευθετήσεις οφειλών όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους πολίτες που έχουν σχετικές ρυθμίσεις ... στην εφορία, το Δημόσιο, τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας ... αν στο τέλος του μήνα δεν έχουν τα χρήματα και πάρουν 400 ευρώ ή δεν πάρουν τίποτα, οι ρυθμίσεις που έχουν ήδη κάνει χάνονται στο σύνολό τους και θα χρωστούν στο τέλος πολύ περισσότερα», συνέχισε ο κ. Κούλογλου.

Για τις απολύσεις, χρειάζεται αντί εκκλήσεων να απαγορευτούν με ρύθμιση, τόνισε, ή ανάληψη του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων από το κράτος. «Για όλα αυτά και σειρά άλλων μέτρων, για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων κτλ. πρέπει να αυξηθεί πάρα πολύ το αρχικό ποσό».

Μάλιστα, συνέστησε πρώτα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να στήσει άγαλμα ή προτομή στον υπουργό Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο που της παρέδωσε «μαξιλάρι» αποθεματικού 37 δισ. ευρώ και την ευκαιρία «να κάνει πολιτική σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Πρέπει αυτά τα χρήματα να τα διαθέσει για την πραγματική οικονομία. Μόνο έτσι θα μπορέσει να συγκρατηθεί η ύφεση ... στην Ισπανία π.χ. με το που ανακοινώθηκαν τα μέτρα το χρηματιστήριο σταθεροποιήθηκε και ενισχύθηκε».

«Η "απελευθέρωση" του Κ. Μητσοτάκη από τα δεσμά του νεοφιλελευθερισμού μπορεί να είναι αργή -αν είναι ειλικρινής, είναι ούτως ή άλλως... νεόκοπος νεοφιλελεύθερος, αλλά οι σημερινές ανάγκες είναι πάρα πολύ μεγάλες» σχολίασε χαρακτηριστικά. Επανήλθε στο παράδειγμα της Ισπανίας με το διαχρονικά μεγάλο πρόβλημα ανεργίας, όπου η κυβέρνηση δείχνει με τα μέτρα που πήρε ότι «δεν θέλει να εκτοξευτεί ξανά στα επίπεδα του 2009-2010».

«Στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλές επιχειρήσεις εστίασης ... η Θεσσαλονίκη κρατά το παγκόσμιο ρεκόρ καταστημάτος εστίασης ... όλοι αυτοί που έκλεισαν εστιατόρια, μπαρ, σουβλατζίδικα, όλα όσα είχαν καθίσματα, πώς θα ζήσουν; Χώρια ο τουρισμός, το άλλο πολύ μεγάλο κομμάτι. Χρειαζόμαστε πολύ πιο γενναία μέτρα», επανέλαβε ο κ. Κούλογλου, όπως και στο σύστημα Υγείας, το άλλο μεγάλο κεφάλαιο.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο