ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020

Κ. Παπανάτσιου: Μέτρα και όχι ευχολόγια, ας πληγωθεί ο νεοφιλελεύθερος εγωισμός τους


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κ. Παπανάτσιου: Μέτρα και όχι ευχολόγια, ας πληγωθεί ο νεοφιλελεύθερος εγωισμός τους

Αντί απλώς το κράτος να διασώσει την ελεύθερη αγορά, ας καταλάβουν ότι χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα και όχι ευχολόγια κι ας πληγωθεί ο νεοφιλελεύθερος εγωισμός τους, για τη δημόσια Υγεία που θυμήθηκαν τώρα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, είπε η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη. Ο Αδ. Γεωργιάδης «έκλεισε το μάτι» σε όσους έσπευσαν να απολύσουν, με την δήλωση περί μη αναδρομικής ισχύος των μέτρων, υπογράμμισε εξάλλου η ίδια.


«Δεν είναι μόνο ότι για άλλη μία φορά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδείχθηκε άτολμη, είναι και ότι οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις που έχει κάνει αντικατοπτρίζουν τις ενοχές του νεοφιλελευθερισμού στη χάραξη της πολιτικής της, γι` αυτό και είναι βαθιά αντιφατική για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, τόσο σε επίπεδο Υγείας όσο και σε επίπεδο Οικονομίας», είπε η κ. Παπανάτσιου.

Έτσι, «πρέπει» να γίνει παρέμβαση του κράτους, άλλη μία φορά, σε ρόλο διασώστη της ελεύθερης αγοράς, σχολίασε η κ. Παπανάτσιου, την ώρα που «χρειάζονται μεγάλες και γενναίες πολιτικές αποφάσεις προστασίας και της κοινωνίας και της οικονομίας ... είναι πολύ χαμηλά τα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, συγκρινόμενα και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χρειάζονται πιο επιθετικά και πιο στοχευμένα μέτρα». Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραπλήσιας σε πληθυσμό και ΑΕΠ με την Ελλάδα Πορτογαλίας, που εξήγγειλε μέτρα 9,2 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα «δικά μας» 2 δισ. ευρώ.

«Για την στήριξη των επιχειρήσεων, τα μέτρα είναι τελείως ανεπαρκή» όπως είπε, «ο κ. Σταϊκούρας (σ.τ.σ. που έκανε σχετικές δηλώσεις σε τηλεοπτικό κανάλι) δεν μπορεί να διαχωρίζει το πρόβλημα σε ρυθμίσεις που αφορούν τα υπουργεία και ρυθμίσεις που αφορούν την αγορά και να αφήνει απροστάτευτη την πλειονότητα των συμπολιτών μας. Έχουν την ευθύνη διαχείρισης της κατάστασης, ας το καταλάβουν όσο κι αν πληγώνει τον νεοφιλελεύθερο εγωϊσμό τους, χρειάζεται άμεση παρέμβαση, όχι ευχολόγια. Συγκεκριμένα μέτρα, για την στήριξη του συστήματος Υγείας, των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

«Κλείνουν το μάτι σε καταχρήσεις» απολύσεων σε εταιρείες, είπε εξάλλου για «αυτό που ειπώθηκε από τον Αδ. Γεωργιάδη σήμερα, για την μη αναδρομική ισχύ» των μέτρων. «Έχουν γίνει 40.000 απολύσεις μέσα στο Μάρτιο ... τι σημαίνει "χτες ανακοινώθηκαν τα μέτρα";» αναρωτήθηκε η κ. Παπανάτσιου. «Όλα είναι εις βάρος των εργαζόμενων ... χωρίς διασφάλιση καταβολής στο ακέραιο των μισθών και την απαγόρευση των απολύσεων, δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα», προειδοποίησε.

«Είναι μια απορία που έχουμε όλοι μας, πολιτικά δεν εξηγείται, υπάρχει αυτό το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ για το οποίο μας λοιδορούσαν το προηγούμενο διάστημα ... μας έλεγαν ότι κακώς υπάρχει ... αν τώρα δεν το χρησιμοποιούμε, πότε είναι η κατάλληλη ώρα για να το χρησιμοποιήσουμε; Τώρα είναι η ώρα να χρησιμοποιηθεί το "μαξιλάρι", να παρθούν μέτρα που θα μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματα, να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα», συνέχισε η ίδια, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πού βρέθηκε η χώρα μας το προηγούμενο διάστημα».

«Η εγγύηση του κράτους, η παρέμβασή του σε τομείς όπως η εργασία, η Παιδεία, η Υγεία, η παρέμβαση στην αγορά προς όφελος των πολιτών, το ποια αγαθά αποτελούν δικαίωμα και ποια ανήκουν στο πλαίσιο της αγοράς, όλες αυτές οι λύσεις πρέπει να πηγαίνουν πολύ πέρα από τα συνηθισμένα σε αυτή την συγκεκριμένη φάση τουλάχιστον», τόνισε η κ. Παπανάτσιου, επαναλαμβάνοντας ότι «πριν λοιδορούσαν την δημόσια Υγεία, όπως και όλα τα υπόλοιπα του δημόσιου τομέα, αυτή την στιγμή αλλάζουν άποψη, αλλά η παρέμβαση φαίνεται ότι δεν είναι επαρκής».
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο