ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020

Θ. Φωτίου: Ώρα να απαιτήσουμε τον διπλασιασμό των δαπανών για το κοινωνικό κράτος


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Θ. Φωτίου: Ώρα να απαιτήσουμε τον διπλασιασμό των δαπανών για το κοινωνικό κράτος

«Χρειάζεται ανθρωπιά κι αλληλεγγύη κι αυτές τις μέρες. Μόνο αυτό θα μας βγάλει από την κατάσταση τρόμου» είπε μιλώντας χθες Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα, η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική πρόνοια Θεανώ Φωτίου. Με την πολύτιμη εμπειρία της σε αυτόν τον τομέα, καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις αλλά και απαιτήσεις για την ενίσχυση των πιο αδύναμων άμεσα.


Ενίσχυση των ιδρυμάτων τώρα

Απογοητεύτηκα από τις ούτως ή άλλως ελλιπείς εξαγγελίες της κυβέρνησης για την οικονομία, αλλά είναι απαράδεκτο να κόβουν 400 εκατομμύρια από το κοινωνικό κράτος.

Ειδικά τώρα πρέπει να ενισχυθούν οι ευάλωτες ομάδες, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά των ιδρυμάτων. Έχουμε 63 δημόσια ιδρύματα με παιδιά, ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες κλπ., αλλά και πολλά ιδιωτικά. Αυτά πρέπει να ενισχυθούν με άμεση επαναπρόσληψη των 800ων εργαζομένων που απολύθηκαν ή δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους και είναι εξειδικευμένο προσωπικό.

Είχαμε εξαγγείλει 393 μόνιμες θέσεις που αυτή η κυβέρνηση τις έκανε 341. Χρειάζεται πρόσληψη και επικουρικού και επιστημονικού προσωπικού στα ιδρύματα.

Είχαμε καθιερώσει 185.000 σχολικά γεύματα που αυτή η κυβέρνηση τα έκανε 145.000. Τώρα που έχουν κλείσει τα σχολεία πώς αξιοποιούνται αυτά τα γεύματα; Θα μπορούσαν να δίνονται στο προσωπικό των Δήμων ή σε μεγάλα ιδρύματα. Αν σταματήσει αυτή η αλυσίδα θα απολυθούν και οι άνθρωποι που παρήγαγαν τα γεύματα.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και προνοιακές δομές

Οι άποροι δοκιμάζονται σκληρά. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το σημερινό ΚΕΑ πρέπει να αυξηθεί κατά 50%, μια δαπάνη 25 εκατομμυρίων. Αντίστοιχα πρέπει να αυξηθούν τα επιδόματα αναπηρίας, αλλά και να δοθούν παρότι τώρα τα ΚΕΠΑ όπου έγιναν οι αιτήσεις δεν λειτουργούν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κοπούν οι παροχές κοινής ωφέλειας, ενώ απαιτείται επανασύσταση της Ειδικής Γραμματείας Ρομά γιατί οι καταυλισμοί θα έχουν μεγάλο πρόβλημα στις σημερινές συνθήκες.

Μπορούν επίσης να λειτουργήσουν προνοιακές δομές για την στήριξη της οικογένειας, στα κέντρα κοινότητας, ενώ είναι σημαντική και η ενίσχυση δομών όπως το Βοήθεια στο Σπίτι. Χρειάζεται επίσης ειδική μέριμνα για τους άστεγους που είναι πολυπαραγοντικό θέμα, καθώς πολλοί είναι τοξικοεξαρτημένοι. Τους έχουμε καταγράψει, ξέρουμε ακριβώς πόσοι είναι, τώρα πρέπει να συνεννοηθεί το υπουργείο Υγείας με τους Δήμους των μεγάλων αστικών κέντρων για να βοηθηθούν.

Είναι η ώρα να απαιτήσουμε τον διπλασιασμό των δαπανών για το κοινωνικό κράτος. Το πώς θα βρει την χώρα η επόμενη ημέρα από αυτή την επιδημία, εξαρτάται από το πώς βιώνουμε την κρίση.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο