ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020

«Τα μέτρα υπολείπονται του κινδύνου της ύφεσης και της ανεργίας που έχουμε μπροστά μας»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Τα μέτρα υπολείπονται του κινδύνου της ύφεσης και της ανεργίας που έχουμε μπροστά μας»

Ένα δικό της μικρό ακροατήριο ούτε καν το σύνολο της επιχειρηματικότητας δεν εξυπηρετούν τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος εξήγησε ότι η ΝΔ εξακολουθεί να μην κατανοεί τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η κρίση στην οικονομία και στην εργασία και άρα στην κοινωνία συνολικά.


Στον Γιώργο Τραπεζιώτη ο κ. Φάμελλος εξήγησε ότι αυτό αποδείχτηκε κατά τη συζήτηση που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τους επικεφαλής των μεγάλων συλλογικών οργανώσεων των παραγωγών όλων των επαγγελματιών και όλων των εμπόρων και των βιοτεχνών.

Ο κ. Φάμελλος εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής χαρακτήρισε τα πρώτα μέτρα που ανέφεραν οι υπουργοί ως υποσχεδιασμένα, καθώς δεν κάλυπταν τις ανάγκες μιας πληθώρας κλάδων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης 32 ώρες μετά έρχεται να διαψεύσει τους υπουργούς και να καταθέσει μέτρα που ερχόντουσαν να απαντήσουν σε αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ και η αγορά, η εργασία, η κοινωνία έβαζε.

Ο κ. Μητσοτάκης - εξήγησε ο βουλευτής - χθες είπε για το επίδομα ότι θα αφορά όλους ελεύθερους επαγγελματίες χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι 70.000 ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί (μελετητές, κατασκευαστές, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες δόμησης κ.ά.) οι οποίοι φτωχοποιήθηκαν και συνετρίβησαν κατά την κρίση δεν είναι στους κωδικούς που μέχρι στιγμή έχουν διακινηθεί από το Υπουργείο Οικονομίας και δεν περιλαμβάνονται στην απλή χαμηλή σε ύψος αμοιβή υποστήριξης του βοηθήματος – επιδόματος ή στην αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους.  

«Τα μέτρα υπολείπονται του κινδύνου της ύφεσης και της ανεργίας που έχουμε μπροστά μας» σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Ο βουλευτής αναρωτήθηκε για πιο λόγο στα μέτρα στήριξης να περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις που πρόλαβαν να απολύσουν εργαζόμενους και γιατί δεν έχει νομοθετηθεί αυτές οι απολύσεις να είναι άκυρες ώστε να μέτρα να συνδυάζονται με την ανάκληση των απολύσεων.

Η ΝΔ αναγκάζεται και τροποποιεί τον προϋπολογισμό των μέτρων μέρα με τη μέρα καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο κ. Φάμελλος εξήγησε ότι σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες τα μέτρα φτάνουν το 20% του ΑΕΠ τους γι’ αυτό και θέλει τροποποίηση και το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και αξιοποίηση του νέου εργαλείου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Και χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων ενώ τόνισε ότι απαράδεκτο να μετατίθεται το Δώρο Πάσχα για το καλοκαίρι. Οι οικογένειες και η αγορά το χρειάζονται τώρα, εξήγησε, και είναι και δικαίωμα των εργαζομένων.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και στην αναστολή των πλειστηριασμών καθώς και στην ανάγκη για άτοκο δανεισμό ανάλογα με τις ανάγκες και τον τζίρο του καθένα.

Οι γιατροί δεν νομίζω ότι ήθελαν ένα επίδομα Πάσχα, θέλουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για όλες τις μέρες δουλειάς γιατί κινδυνεύει η ζωή τους εξήγησε ο τομεάρχης.

Ο κ. Φάμελλος ανάφερε ότι ενίσχυση πέρα από το ΕΣΥ χρειάζονται και ο κλάδος του περιβάλλοντος που αφορά και τη Δημόσια Υγεία η διαχείριση δηλαδή της καθαριότητας, αποκομιδής απορριμμάτων, ανακύκλωσης, την ενίσχυση λειτουργίας των μονάδων αποβλήτων και των μονάδων λυμάτων, των μονάδων που διαχειρίζονται ιατρικά και μολυσματικά απόβλητα.

Ο τομεάρχης αναφέρθηκε στην ανάγκη απρόσκοπτης πρόσβασης των κατοίκων της χώρας σε νερό και ενέργεια καθώς ακόμα και τώρα φτάνουν στα σπίτια και σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ειδοποιητήρια για διακοπή σύνδεσης υδροδότησης ή ηλεκτροδότησης ή φυσικού αερίου. Ενώ τόνισε ότι ενημερώθηκαν πως οικονομική επιτροπή δήμου αποφάσισε αυτές τις μέρες αύξηση της τιμής του νερού κατά 17%.

Φυσικά για όλα αυτά θα πρέπει να δοθεί πολύμηνη παράταση εξόφλησης και να μην υπάρχει καμιά διακοπή παροχής, σημείωσε ο βουλευτής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αδρανεί επικύνδινα.

 
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο