ΥΓΕΙΑ | Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020

«Ενδεχομένως το ΕΣΥ να βγει κερδισμένο απ’την πανδημία παρά τα θύματα σε ανθρώπους-αξίες»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Ενδεχομένως το ΕΣΥ να βγει κερδισμένο απ’την πανδημία παρά τα θύματα σε ανθρώπους-αξίες»

Για το πως επηρεάζεται η ζωή των καρκινοπαθών εν μέσω πανδημίας και με ποιους κινδύνους ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι από τις επιπτώσεις της πανδημίας στη λειτουργία του ΕΣΥ μίλησε Στο Κόκκινο ο Γιάννης Μπουκοβίνας, πρόεδρος της Ένωσης Οικολόγων - Παθολόγων Ελλάδος ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη οι ασθενείς που κάνουν θεραπεία (ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες, ανοσοθεραπείες κ.ά.) να συνεχίσουν χωρίς να την αναβάλουν.


Στον Χρυσόστομο Λουκά ο κ. Μπουκοβίνας επισήμανε ότι στις υπόλοιπες περιπτώσεις που στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, πάντα κατά περίπτωση, από τους γιατρούς ζυγίζεται το όφελος από τη θεραπεία με το ρίσκο ενδεχόμενης λοίμωξης.

Ο κ. Μπουκοβίνας εξήγησε ότι αυτό που έχει διαπιστώσει μέχρι τώρα είναι η καθυστέρηση στην πραγματοποίηση κάποιων χειρουργείων, που είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό, αλλά όχι καθυστέρηση θεραπειών σε αντικαρκινικά ή ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας. Αν φυσικά αυξηθούν τα κρούσματα το χειρουργικό κομμάτι θα πληγεί ανεπανόρθωτα εξαιτίας της έλλειψης κλινών.

Και η πραγματοποίηση των χειρουργείων στην ώρα τους είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί σε αυτόν τον τομέα καθώς τώρα τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό αδυνατούν να επιτελέσουν τα πλήρη καθήκοντα τους στις ογκολογικές κλινικές τους. Και είναι σημαντικό, όπως τόνισε, έμπειροι χειρουργοί – ογκολόγοι να εμπλουτίσουν άλλα νοσοκομεία ώστε να πραγματοποιούνται τελικά αυτές οι επεμβάσεις.

Υπάρχει πιθανότητα μελλοντικά οι καρκινοπαθείς να βρεθούν αντιμέτωποι και με ελλείψεις φτηνών φαρμάκων καθώς η Κίνα ανακοίνωσε τη μείωση κατά 25% την εξαγωγή γενόσημων λόγω έλλειψης πρώτης ύλης και αυτό θα αφορά όλων τον κόσμο όχι μόνο τη χώρα μας. Και τίθεται για άλλη μια φορά το ζήτημα της παρασκευής γενοσήμων που αφορούν τον καρκίνο και στη χώρα μας.

Ενδεχομένως στο μέλλον το δημόσιο σύστημα υγείας να βγει κερδισμένο από την πανδημία παρά το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και ηθικές αξίες αλλά και επιτέλους να αναδιαμορφωθεί ο χάρτης προτύπων της χώρας και οι επιστήμονες, οι ερευνητές, οι άνθρωποι του μόχθου να είναι αυτοί τα πρότυπα και όχι το εύκολο χρήμα σημείωσε ο κ. Μπουκοβίνας.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο