ΥΓΕΙΑ | Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020

Δ. Κατσίμπα: Στις ΜΕΘ κρίνεται η θνητότητα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Δ. Κατσίμπα: Στις ΜΕΘ κρίνεται η θνητότητα

«Οι θάνατοι οφείλονται στο ότι ο γιατρός - ελλείψει ΜΕΘ - αναγκάζεται να διαλέξει ποιος θα πεθάνει. Στην Ισπανία και την Ιταλία οι γιατροί αφήνουν ανθρώπους 65 ετών να πεθάνουν για να σώσουν τους νεότερους. Όμως στην Ελλάδα, τώρα που δίνεται δημοσιονομικός χώρος τα χρήματα πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας κάθε ΜΕΘ 1.600 ευρώ». Με σύνθημα «πάμε σε πόλεμο, θέλουμε στρατιώτες» η Δάφνη Κατσίμπα πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, μίλησε Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα.


Ξεκινά με την διαπίστωση ότι «ήδη σε νοσοκομεία αναφοράς όπως το Σωτηρία ή το νοσοκομείο Καστοριάς οι συνάδελφοι έχουν ξεπεράσει τις αντοχές τους». Τονίζει ότι οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων ζητούσαν πάντα στελέχωση των ΜΕΘ γιατί, όπως εξηγεί: «Στις ΜΕΘ κρίνεται η θνητότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Γερμανία που έχει την καλύτερη αναλογία κλινών ΜΕΘ/100.000 ανθρώπους η θνητότητα φθάνει μόλις στο 0,27% και στην Κίνα στο 0,3%. Έτσι, και στην περίπτωση του κορονοϊού, οι θάνατοι οφείλονται στο ότι ο γιατρός αναγκάζεται να διαλέξει ποιος θα πεθάνει μεταξύ των 60 ή 65 ετών. Αν είχε κλίνες ΜΕΘ και τους έβαζε στον αναπνευστήρα θα τους έσωζε. Οι γιατροί στην Ισπανία και την Ιταλία ζουν αυτό που θα τους σημαδέψει για πάντα, να αφήνουν ανθρώπους 65 ετών να πεθάνουν για να σώσουν τους νεότερους».

«Τώρα, όμως, που δίνεται δημοσιονομικός χώρος τα χρήματα πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας κάθε κλίνη ΜΕΘ 1.600 ευρώ, δίνοντας εκατομμύρια ευρώ για να γίνονται τα τεστ σε ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια. Επίταξη κανονικά σημαίνει ότι παίρνεις ό,τι χρειάζεται από τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τα διαχειρίζεσαι ως κράτος. Οι προσλήψεις γιατρών στην ουσία δεν πραγματοποιούνται. 950 θέσεις νοσοκομειακών γιατρών που έμειναν κενές δεν καλύπτονται. Πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων και επικουρικών γιατρών και νοσηλευτικού – παριατρικού προσωπικού αλλά και μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των νοσοκομείων».

Μάχιμη νοσοκομειακή γιατρός, κλείνει με ένα σύνθημα «Πάμε σε πόλεμο, θέλουμε στρατιώτες. Τα επιθετικά όπλα είναι ο εξοπλισμός (κυρίως κλίνες σε ΜΕΘ) και τα αμυντικά είναι τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους σε μονάδες Υγείας».
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο