ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020

«Η κυβέρνηση νομοθετεί ώστε την ελάφρυνση επιχειρήσεων να πληρώνουν μονομερώς εργαζόμενοι»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Η κυβέρνηση νομοθετεί ώστε την ελάφρυνση επιχειρήσεων να πληρώνουν μονομερώς εργαζόμενοι»

Η κυβέρνηση νομοθετεί ώστε την ελάφρυνση των επιχειρήσεων να την πληρώνουν μονομερώς οι εργαζόμενοι επισήμανε μεταξύ άλλων μιλώντας Στο Κόκκινο ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς αναφερόμενος για μέτρα της ΝΔ που τελικά δεν προστατεύουν τον κόσμο της εργασίας.


Στον Χρυσόστομο Λουκά ο κ. Τσουκαλάς επισήμανε ότι η αναστολή των απολύσεων ισχύει μόνο προσωρινά και για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω των κυβερνητικών μέτρων, όμως οι υπόλοιπες επιχειρήσεις μπορούν να απολύουν ελεύθερα.

Όταν επιστρέψουμε στην κανονική εργασία μετά την υγειονομική κρίση, εξήγησε ο εργατολόγος, οι εργοδότες έχουν την υποχρέωση να διατηρήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα τον ίδιο αριθμό εργαζομένων δηλαδή ούτε τους ίδιους εργαζόμενους, ούτε με τους ίδιους όρους (μισθό-ωράριο).

Η εκ περιτροπής εργασία υπήρχε και πριν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξήγησε, από το 2010, απλά τώρα ο κ. Βρούτσης το εξειδικεύει και μπορεί να είναι και μισές μέρες εργασίας τον μήνα για έναν εργαζόμενο και π.χ. τετράωρο. Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμενοι θα φτάσουν να λαμβάνουν μηνιαίο μισθό που δεν θα υπερβαίνει τα 180 – 200 ευρώ.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να διευκρινίσει, σημείωσε ο κ. Τσουκαλάς, ότι το εκ περιτροπής δεν μπορεί να είναι παράλληλα με τη μερική απασχόληση και ότι μετά την υγειονομική κρίση υπάρχει υποχρέωση για τη διατήρηση των υφιστάμενων εργαζομένων με τους όρους πριν την πανδημία.

Προφανώς υπάρχει ανάγκη για μειωμένα κόστη στις επιχειρήσεις που έχουν μειωμένους τζίρους, σημείωσε, αλλά όχι μετακυλιόντας τη ζημιά στον κόσμο της εργασίας. Απαραίτητη λοιπόν η ενίσχυση των επιχειρήσεων από το κράτος και η επιδότηση των μισθών.

 

 

 
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο