ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020

Πρέσβης Κούβας στην Ελλάδα: Απαραίτητη η αλληλεγγύη καθώς η πανδημία δεν γνωρίζει σύνορα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Πρέσβης Κούβας στην Ελλάδα: Απαραίτητη η αλληλεγγύη καθώς η πανδημία δεν γνωρίζει σύνορα

Για το πως λειτουργεί το δημόσιο σύστημα υγείας στην Κούβα, ώστε να προλαμβάνει την εξάπλωση επιδημιών, την αποστολή Κουβανών γιατρών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, και την αλληλεγγύη προς ασθενείς και χώρες οι οποίες ζητούν βοήθεια παρά τα σκληρά μέτρα αποκλεισμού τους από τις ΗΠΑ μίλησε Στο Κόκκινο η Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, η πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα.


Στον Χρυσόστομο Λουκά η πρέσβης εξήγησε ότι Κούβα είναι προετοιμασμένη διότι έχει οργανωμένο και σχεδιασμένο σύστημα υγειονομικής και πολιτικής προστασίας από τη διεύθυνση της χώρας προς τη λαϊκή βάση. Η επιδημία αντιμετωπίζεται με μέτρα πρόληψης, διαρκή έλεγχο, λεπτομερή πληροφόρηση προς τον πληθυσμό, την κοινωνική πειθαρχία επί χρόνια ενός πολύ μορφωμένου λαού ειδικά στο να αντιμετωπίζει δυσκολίες και δείχνει εμπιστοσύνη προς την κατεύθυνση της χώρας αλλά δουλειά για το κοινό καλό.

Η πρέσβης αναφέρθηκε στο δημόσιο και δωρεάν (για όλο τον πληθυσμό της χώρας) σύστημα υγείας σε όλα του τα επίπεδα αλλά και στο βασικό κοινωνικό μοντέλο του, μίλησε για την προληπτική ιατρική η οποία δρα και εκπαιδευτικά και προφυλακτικά και πως αυτό βοηθάει αποτρεπτικά στη διασπορά των ασθενειών όπως οι ιώσεις.

Το σύστημα αυτό βασίζεται στην αρχή ότι κανένας δεν μπορεί να είναι άστεγος στην Κούβα, σημείωσε. Διαθέτουν, όπως είπε, εξειδικευμένα νοσοκομεία και διαγνωστικές μεθόδους για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η εμπειρία και ο επαγγελματισμός των γιατρών τους που έχουν δράσει σε έκτακτες καταστάσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Η προετοιμασία επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας όχι μόνο των γιατρών και η χρήση υψηλής τεχνολογίας για πρόληψη και διάγνωση καθώς και η θεραπευτική αγωγή επιτρέπει τελικά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επιπλέον η Κούβα στηρίζεται και στις συστάσεις που κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, παρακολουθεί την κατάσταση στις άλλες χώρες και επισήμανε η πρέσβης, τον βασικό ρόλο που παίζουν οι λαϊκές δομές δηλαδή ο οικογενειακός γιατρός, οι εκπρόσωποι των περιφερειών, οι πρόεδροι των δήμων, οι λαϊκές οργανώσεις και το εργατικό κίνημα.

Για την πρωτοβάθμια περίθαλψη

Ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού και του νοσηλευτή που γνωρίζει το ιστορικό των κατοίκων μια ολόκληρης περιοχής (δύο δηλαδή για κάθε 120 οικογένειες) και παρακολουθεί ούτως ή άλλως την υγεία τους κάνει ευκολότερη την αντιμετώπιση κάθε πανδημίας και αυτός θεσμός λειτουργεί παράλληλα με τις πολυκλινικές, τα νοσοκομεία κ.ά.

Διαθέτουν λοιπόν υποδομές πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης που διασφαλίζουν επιδημιολογικό έλεγχο, υπάρχει εξειδίκευση στα θέματα των μεταδοτικών ασθενειών και υπάρχει και υψηλού τεχνολογικού επιπέδου φαρμακευτική βιομηχανία

Η Κούβα, όπως εξήγησε, εφαρμόζει εθνικό πρόγραμμα για να ελέγξει τη διασπορά αυτό δίνει προτεραιότητα και στην υγεία των Κουβανών αλλά και τους επισκέπτες και στους αλλοδαπούς που μένουν εκεί.

Παρά τη δύσκολη κατάσταση η Κούβα μπορεί να προσφέρει με μέτρο συνεργασία εξήγησε και τόνισε ότι έπειτα από κάποιες προσπάθειες έχουμε αρχίσει να απαντάμε σε αιτήματα ιατρικής βοήθειας τα οποία έχουν έρθει από διάφορες χώρες που ζητούν ιατρικό προσωπικό.

Για τη θεραπεία

Η πρέσβης μίλησε για τη χρήση ενός φαρμάκου, που δημιουργήθηκε στη χώρας της, το οποίο είναι η ιντερφερόνη Α2Β και παράγεται από το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας της Κούβας, το οποίο έχει δοκιμαστεί επιτυχώς στην Κίνα κατά του νέου κορονοϊού. Εξήγησε ότι έχουν δεχτεί αιτήματα γι’ αυτό το σκεύασμα και προσπαθούν να τα ικανοποιήσουν στον βαθμό που μπορούν.

Η συνεργασία της Κούβας στον τομέα της υγείας και της βιοτεχνολογίας είναι πολύ σημαντική για πολλές χώρες στον κόσμο και είναι μια παράδοση που έχουν, αυτή η αλληλεγγύη του κουβανικού λαού, η οποία βασίζεται στην ιστορία τους και στις ιδέες τους και στους ήρωες κάτι που αποτυπώνεται στα λόγια του Χοσέ Μαρτί (José Julián Marti y Pérez, 1853 – 1895) «πατρίδα είναι ανθρωπότητα».

Αλληλεγγύη καθώς η πανδημία δεν γνωρίζει σύνορα

Ταξιαρχίες γιατρών της Κούβας βρίσκονται σε 61 χώρες σε Αφρική, Κεντρική Αμερική, Ασία, Ωκεανία και η χώρα της διαθέτει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για την καταπολέμηση του κορονοϊού σε επτά κράτη δηλαδή σε Βενεζουέλα, Νικαράγουα, Σουρινάμ, Γρενάδα, Τζαμάικα, Ιταλία και Μπαλί.

Η πρέσβης αναφέρθηκε στο πως καλοδέχτηκαν το MS Braemar, το βρετανικό κρουαζιερόπλοιο με τουλάχιστον 700 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Κανένα λιμάνι της Καραϊβικής δεν τους δέχτηκε, είπε, ούτε οι ΗΠΑ. Η Κούβα μόνο τους καλωσόρισε και αυτό είναι απόδειξη του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης που δείχνουν και οργάνωσε τη μεταφορά των επιβατών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, καθώς από το λιμάνι τους πήγαν στο αεροδρόμιο και με ναυλωμένες πτήσεις ταξίδεψαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι περισσότεροι από τα 381 άτομα του πληρώματος παρέμειναν στο κρουαζιερόπλοιο για να επιστρέψουν στο λιμάνι απόπλου.

Η πρέσβης σημείωσε ότι δεν έχουν λάβει κανένα επίσημο αίτημα για βοήθεια από την Ελλάδα και τόνισε την ανάγκη οι χώρες να συνεισφέρουν καθώς η πανδημία δεν γνωρίζει σύνορα και ιδεολογίες, να μοιραστεί καθένας την εμπειρία που έχει και να εντατικοποιηθεί η επικοινωνία ώστε να εντοπιστούν οι πρακτικές που έχουν επιτύχει θετικά αποτελέσματα. «Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την αξία των κοινών προσπαθειών» σημείωσε.

Για τις σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ στην Κούβα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί αυτόν τον άδικο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοοικονομικό αποκλεισμό κατά της Κούβας κάτι που συνιστά γενοκτονία κατά του κουβανικού λαού, και αυτό είναι το κύριο εμπόδιο για την ανάπτυξη τους και αυτό συμβαίνει παρά την πανδημία και τα αιτήματα του ΟΗΕ να τερματιστεί ο αποκλεισμός οι ΗΠΑ έχουν λάβει περισσότερα μέτρα  τα οποία ενισχύουν περαιτέρω τις κυρώσεις και τις δυσκολίες για τον λαό τους μέσα στον ζήλο τους να κινήσουν την επανάσταση και βέβαια να ανακτήσουν την κυριαρχία τους στο κουβανικό έδαφος. «Η χώρα μας καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί κόντρα σε όλες αυτές τις δυσκολίες».
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο