ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020

Όχι στον αυταρχικό, πατερναλιστικό λόγο και τις ΠΝΠ που υπονομεύουν τη Δημοκρατία


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Όχι στον αυταρχικό, πατερναλιστικό λόγο και τις ΠΝΠ που υπονομεύουν τη Δημοκρατία

Μέτρα κρίσιμα για το μέλλον της χώρας πρέπει να περνούν από την Ολομέλεια της Βουλής έστω και με τηλεσυνεδρίαση, να νομιμοποιηθούν οι ΠΝΠ που εθίζουν στην απόκλιση από την Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό, ήδη Ουγγαρία και Πολωνία βρίσκονται ένα βήμα πριν τις συνθήκες του Μεσοπολέμου που έφεραν τον Χίτλερ, τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ Γιώργος Σωτηρέλης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Πρέπει να σταματήσει η εκφορά του πολιτικού και όχι μόνο λόγου στην πανδημία να είναι αυταρχική και πατερναλιστική, υπονομεύοουμε το θεμέλιο της Δημοκρατίας και τίποτε δεν είναι δεδομένο και κεκτημένο, κάθε φορά που οι πολίτες χαλαρώνουν, η Δημοκρατία κινδυνεύει. Ήδη Ουγγαρία και Πολωνία είναι πλέον ένα βήμα πριν αυτό που έγινε στο Μεσοπόλεμο και έφερε τον Χίτλερ, υπάρχει φόβος στο μέλλον αυτά να «προβληθούν» και σε άλλες χώρες, είπε ο κ. Σωτηρέλης.

Επιβάλλεται επίσης να μην δημιουργείται αντίληψη ότι τα μέτρα μπορεί να είναι «νέα κανονικότητα» για ατομικά, εργασιακά, κοινωνικά δικαιώματα και δεν νοείται να λαμβάνονται αποφάσεις διαρκώς χωρίς κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Οι ΠΝΠ πρέπει να νομιμοποιηθούν, δημιουργούν εθισμό στην απόκλιση από την δημοκρατική και κοινοβουλευτική αρχή. Μέτρα κρίσιμα για το μέλλον της χώρας πρέπει να περάσουν από την Ολομέλεια, έστω με τηλεσυζήτηση, υπογράμμισε ο ίδιος.

Ξεκαθάρισε εξάλλου ότι είναι συνταγματικά προβλεπόμενες στην Ελλάδα ο περιορισμός μετακίνησης, η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, παραγωγικών μονάδων, ιδιωτικών κλινικών, κτλ., αλλά όλα τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά του σκοπού, να μην προσβάλλουν τον πυρήνα δικαιωμάτων, να λαμβάνονται με φειδώ και αίσθηση προσωρινότητας. Το κράτος πρέπει να διασφαλίζει επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους ανεξαρτήτως εξελίξεων και για συγκρουόμενα δικαιώματα πρέπει να ικανοποιούνται όλα ισόρροπα στο μέτρο του δυνατού.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο