ΥΓΕΙΑ | Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020

Γρ. Γεροτζιάφας: Έχει σημασία να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Γρ. Γεροτζιάφας: Έχει σημασία να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας

Το επίκεντρο του προβλήματος δεν είναι η επιδημία, είναι το σύστημα Υγείας, είπε ο καθηγητής αιματολογίας στη Σορβόννη και γιατρός σε νοσοκομείο αναφοράς στο Παρίσι Γρηγόρης Γεροτζιάφας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Το πόσο ζει ο ιός στον αέρα, 4 με 5 ώρες, το μάθαμε πριν 10 ημέρες, είπε ο κ. Γεροτζιάφας, που πάει να πει ότι αν τρέχω εγώ στο δρόμο όντας φορέας και βήξω, ο δρομέας πίσω μου μπορεί να τον αρπάξει ακόμη και ενώ τηρούσε απόσταση ασφαλείας.

Νωρίτερα, υπογράμμισε ότι για τον ιό μαθαίνουμε πράγματα κάθε μέρα. Όταν ξεκίνησε στην Ευρώπη, θεωρήσαμε ότι θα πληγούν οι ηλικιωμένοι. Μετά προστέθηκαν οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Αλλά στην Κίνα τα άρθρα για τους πρώτους 40 ασθενείς έδειξαν ότι είχαν μέσο όρο ηλικίας 45 ετών (25 ως 60) αυτοί που μπήκαν σε εντατική. Ο ιός όταν εμφανίστηκε χτύπησε νέους. Μετά εξαπλώθηκε και έπληξε τους πιο ασθενείς, τους ηλικιωμένους, κτλ. Δεν είναι ιός σαν της γρίπης, μπορεί να αποσταθεροποιεί τον οργανισμό απευθείας.

Το επίκεντρο του προβλήματος δεν είναι η επιδημία, είναι το σύστημα Υγείας, τόνισε ο ίδιος, με την εμπειρία του από την συνεχή παρουσία και εργασία του στο νοσοκομείο αναφοράς για COVID-19 Hopital Tenon του ανατολικού Παρισιού, που χωρίς να είναι το μεγαλύτερο της γαλλικής πρωτεύουσας με 700 κρεβάτια, έχει αριθμό διασωληνωμένων αντίστοιχο του 50% όλης της Ελλάδας και αριθμό νοσηλευόμενων αντίστοιχο με το 60% στην χώρα μας.

Τέλος, αναφερόμενος στην εκτενή συζήτηση για την χρήση μασκών, τόνισε το ρόλο που έπαιξε στη Γαλλία ο νεοφιλελευθερισμός, που κατέστρεψε τα αποθέματα για να ενισχύσει τις τιμές και έκλεισε την εθνική βιομηχανία παραγωγής υγειονομικού υλικού, την ώρα που άλλες βιομηχανίες δεν μπορούσαν να επιστέψουν σε γραμμές παραγωγής χαμηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο