ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020

Ν. Παππάς: Σκανδαλάρα όχι απλώς σκάνδαλο η τηλεκατάρτιση των 600 ευρώ μέσω ΚΕΚ


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ν. Παππάς:  Σκανδαλάρα όχι απλώς σκάνδαλο η τηλεκατάρτιση των 600 ευρώ μέσω ΚΕΚ

«Σκανδαλάρα» και όχι απλώς σκάνδαλο χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος, Νίκος Παππάς, μιλώντας Στο Κόκκινο την υποτιθέμενη τηλεκατάρτιση με τα βάουτσερ των 600 ευρώ που εμπνεύστηκε η ΝΔ και αναγκάστηκε χθες να σταματήσει μετά την κατακραυγή.


Στον Χρυσόστομο Λουκά ο κ. Παππάς εξήγησε ότι γενικώς δεν είναι κακό πράγμα τα ΚΕΚ και η κατάρτιση, κακό πράγμα είναι να μην γίνεται ουσιαστική δουλειά, να γίνονται δουλειές με αέρα και να μην αφήνουν κανέναν αποτύπωμα στην ικανότητα του εργατικού δυναμικού να προσαρμόζεται, να μαθαίνει καινούργια πράγματα, να αναβαθμίζει την παραγωγικότητα του.

Ο πρώην υπουργός εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ως δεδομένο όταν ήταν στην κυβέρνηση την «κίτρινη κάρτα» από την ΕΕ για την πολιτική που εφαρμόστηκε ως το 2014 καθώς η Κομισιόν είχε εγείρει ζητήματα και κόστους και διαφάνειας στη διαχείριση των προγραμμάτων κατάρτισης. Σε αυτό το επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ όταν εξέλαβε την εξουσία έκανε  παρέμβαση εξήγησε ο βουλευτής και απαίτησε να έχουν ISO και πιστοποίηση τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, δηλαδή να συμμορφώνονται με συγκεκριμένους κανόνες και «σχεδιάσαμε προγράμματα με βάση τις πραγματικές ανάγκες».

Ο κ. Παππάς εξήγησε ότι τις πραγματικές ανάγκες τις διαπιστώνεις όταν διαβουλεύεσαι με τους αρμόδιους θεσμούς και αυτό έκανε τότε η δική τους κυβέρνηση και άφησε μεγάλο περιθώριο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έτσι έφτιαξε προγράμματα που τους διαγωνισμούς για τους αναδόχους τους έκαναν οι ίδιες οι επαγγελματικές ενώσεις.

Ο Άδωνης Γεωργιάδης κραδαίνει τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τις δείχνει βέβαια, σημείωσε ο τομεάρχης, καθώς είναι απολύτως προφανές σε αυτές ότι τους διαγωνισμούς τους έτρεχε π.χ. ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας ή το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, του οποίου ο πρόεδρος προέρχεται από τη ΝΔ.

Ο τομεάρχης εξήγησε η κατάρτιση πρέπει να γίνεται αλλά με σχεδιασμό και όχι σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη σχέση 65% – 35% δηλαδή άλλαξε την αναλογία χρημάτων που πήγαιναν σε ΚΕΚ και δικαιούχους καθώς όταν ανέλαβε ίσχυε ότι 75% πήγαινε στα ΚΕΚ και μόλις 25% στους δικαιούχους.

Τώρα όμως, σύμφωνα με τον κ. Παππά, καθώς λόγω πανδημίας έχουν χαλαρώσει οι κανόνες της ΕΕ, δεν υπάρχει το Σύμφωνο Σταθερότητας καθώς όποια δαπάνη κάνεις για τον κορονοϊό δεν μετράει στο έλλειμα, και δεν υπάρχει ο στόχος του 3,5% και δεν υπάρχουν οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων – κάτι που δεν ίσχυε πριν – είναι δυνατή η απευθείας ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων.

Από τις 9 Απριλίου στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με άρθρο τους στην Εφημερίδα των Συντακτών τεκμηρίωναν γιατί και πως μπορεί να δοθεί απευθείας η οικονομική ενίσχυση στους αυτοαπασχολούμενους. Το αυτί της κυβέρνησης δεν ίδρωσε τότε, εξήγησε ο βουλευτής, ούτε όταν έγινε ο χαμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λίγο ίδρωσε το αυτί τους, είπε, όταν προχθές η Εφημερίδα των Συντακτών έβγαλε ότι υπάρχουν εκλεκτικές πολιτικές συγγένειες μεταξύ των ιδιοκτητών ΚΕΚ των σχετικών πλατφορμών και στελεχών της κυβέρνησης και το απόγευμα όταν αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει στέλεχος που δουλεύει δίπλα στον κ. Βρούτση το οποίο έχει συμφέροντα συνδεδεμένα, οικογενειακά, με τα ΚΕΚ και τις πλατφόρμες εκεί αναγκάστηκαν να το παγώσουν.

Ουσιαστικά το μήνυμα του Μητσοτάκη προς τους υπουργούς του είναι ότι μπορούν να έχουν «έναν συνεργάτη ο οποίος σχετίζεται άμεσα με εταιρίες στις οποίες δίνει δουλειές το υπουργείο σου» και αυτό είναι πραγματικά εξωφρενικό σημείωσε ο κ. Παππάς.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο