ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019

Μ. Πετράκης: Θα επαληθευθεί η προειδοποίηση του Χόκινγκ «Ψάξτε να βρείτε πλανήτη»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Μ. Πετράκης: Θα επαληθευθεί η προειδοποίηση του Χόκινγκ «Ψάξτε να βρείτε πλανήτη»

Αν επαληθευθούν οι θεωρίες των επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή από τώρα έως και 100 χρόνια μετά, θα επαληθευθεί και η προειδοποίηση του Στίβεν Χόκινγκ «Ψάξτε να βρείτε έναν καινούργιο πλανήτη». Σαφής και καθόλου καθησυχαστικός ο ερευνητής - περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Πετράκης, μίλησε στις 8 Μαΐου για τη σχέση ΕΕ με το περιβάλλον αλλά και για την παγκόσμια εικόνα, στην εκπομπή «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» στον 105,5 Στο Κόκκινο και στη Τζούλυ Τσίγκα.


Όπως εξήγησε είμαστε μια χάντρα στο κομπολόι. Οι εκθέσεις από όλες τις συναντήσεις για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, από το Ρίο, τη Ντόχα, το Βουκουρέστι και το Παρίσι, περιγράφουν μια δραματική κατάσταση. Η κλιματική αλλαγή έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις από τώρα και έως 100 χρόνια μετά το 2020, κάτι που δυστυχώς στους περισσότερους φαντάζει μακρινό ώστε να λάβουν μέτρα άμεσα.

Αν επαληθευθούν οι θεωρίες των επιστημόνων θα επαληθευθεί και η προειδοποίηση του Στίβεν Χόκινγκ «Ψάξτε να βρείτε έναν καινούργιο πλανήτη».

Πέρα όμως από την κλιματική αλλαγή, ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος είναι και η καταστροφή της βιοποικιλότητας. Για παράδειγμα – αναζητώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε παρθένες περιοχές όπως τα Άγραφα μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στο οικοσύστημα. Αντίστοιχα σε μικρά νησιά των Κυκλάδων οι ανεμογεννήτριες μπορεί να πλήξουν τον τουρισμό. Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις – όπως στην Ελούντα της Κρήτης - όπου οι ανεμογεννήτριες έχουν τοποθετηθεί κοντά σε τουριστικές μονάδες αλλά δεν ενοχλούν οπτικά. Φυσικά μπορεί να αξιοποιηθεί και η ηλιακή ενέργεια αλλά και εκεί χρειάζεται προσοχή.

Επίσης, ο κόσμος δεν γνωρίζει τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν οι εξορύξεις, στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και της Κρήτης (θυμόμαστε ακόμα την καταστροφή από το ατύχημα στον κόλπο του Μεξικού αλλά και στην Αλάσκα, όπου η ανθρωπότητα έκλαιγε για την καταστροφή, ενώ οι αρμόδιοι ήξεραν ότι μπορεί να συμβεί).

Το κλειδί είναι η νέα γενιά, τα παιδιά – που βγαίνουν τώρα και διαδηλώνουν για την κλιματική αλλαγή - θα δώσουν μια ανάσα στον άνθρωπο. Και θα συμβεί αυτό, το πιστεύω.

Η ΕΕ έχει ασχοληθεί με το όλο πρόβλημα αλλά υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που υπερισχύουν, για παράδειγμα στο θέμα της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως, η Κίνα μπλοκάρει τον τερματισμό παραγωγής βρώμικων καυσίμων. Και το αποτέλεσμα καθορίζεται από τους ισχυρούς παίκτες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, ο Καναδάς κλπ. Γερμανία και Γαλλία δείχνουν να μην πολυασχολούνται, ενώ καίνε πολύ κάρβουνο. Στην Ελλάδα έχουμε το πιο βρώμικο καύσιμο στην Ευρώπη, άρα είναι θετική η πρωτοβουλία για μείωση των λιγνιτικών μονάδων, αλλά μετά τι;

Επιστρέφοντας στην κλιματική αλλαγή, να σας δώσω ένα παράδειγμα. Η Νοτιοανατολική Ασία, Κίνα, Ινδία, Βιετνάμ, εξαρτώνται 100% από τον κύκλο των μουσώνων, που μεταφέρουν νερό προς τα Ιμαλάια κι έτσι διατηρούνται οι καλλιέργειες ρυζιού. Αν διαταραχθεί ο κύκλος των μουσώνων, εκατομμύρια άνθρωποι δε θα έχουν να φάνε. Φανταστείτε λοιπόν ένα νέο κύμα μετανάστευσης, της κλιματικής, με εκατομμύρια απελπισμένους που θα φθάνουν στην Ευρώπη.

Το θέμα σεβασμού του κλίματος και του περιβάλλοντος είναι μια μακροχρόνια υπόθεση. Υπάρχουν και κράτη που το έχουν πετύχει. Αν – ας πούμε – περπατήσει κανείς στην Φινλανδία, θα δει σε τεράστιες εκτάσεις να έχουν τοποθετηθεί ξύλινες τάβλες για να μην πατάνε τα βρύα.

Είχα πάει κάποτε για μέτρηση στους σταθμούς της ΔΕΗ στην Πίνδο. Ήρθε, λοιπόν μια γιαγιά και μου παραπονιόταν ότι μπήκαν στο χωριό οι λύκοι. Της απάντησα ότι οι άνθρωποι είχαν μπει στο χωριό των λύκων και προσπάθησαν να τους διώξουν. Εκεί είναι το πρόβλημα.

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής μοιάζει με τον Δον Κιχότη. Όπου κάποιοι ασχολούνται με τους μύλους και κάποιοι αντιστέκονται. Μόνη ελπίδα είναι τα παιδιά.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο