ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020

Ό. Μοσχοχωρίτου: Στα δικαστήρια οι γυναίκες δικηγόροι αντιμετωπιζόμαστε και άνισα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ό. Μοσχοχωρίτου: Στα δικαστήρια οι γυναίκες δικηγόροι αντιμετωπιζόμαστε και άνισα

«Αυτές τις ημέρες της δίκης για τη δολοφονία και τον βιασμό της Ελένης, έχει μείνει στο μυαλό μου αυτό που διάβασα πως ‘αν μια γυναίκα επιδεικνύει προκλητικό ντύσιμο επιτρέπεται να της βάλεις χέρι, αν κάποιος επιδεικνύει προκλητικό πλούτο απαγορεύεται’. Η φράση ‘ας αποδοθεί δικαιοσύνη ακόμα κι αν καταστραφεί ο κόσμος’ δεν είναι μια απλή κουβέντα, ειδικά όταν γνωρίζουμε πόσες παρεμβάσεις υπάρχουν, στις σύγχρονες κοινωνίες». Η δικηγόρος και συγγραφέας Όλγα Μοσχοχωρίτου, μίλησε Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα λίγες ώρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου που επέβαλε την ανώτατη ποινή στους δολοφόνους, βιαστές και βασανιστές της Ελένης Τοπαλούδη.


Τώρα που έπεσε η αυλαία της δίκης μένει η θλίψη για μια γυναίκα που χάθηκε. Όλο αυτό που συνέβη και μετά την αγόρευση της εισαγγελέως μου θύμισε, όπως είπε η κα Μοσχοχωρίτου, αυτό που μας δίδασκε ο Γ.Α. Μαγκάκης, ότι το έργο του συνηγόρου πρέπει να διέπεται από αλήθεια, συνηγορία και εχεμύθεια. Δηλαδή, θα συνηγορήσω, αλλά δεν θα παραποιήσω την αλήθεια.  Η εισαγγελέας δεν έχει ψήφο στην απόφαση. Έχει την αγόρευσή της.

Στα ελληνικά δικαστήρια, οι μαχόμενες γυναίκες δικηγόροι αντιμετωπιζόμαστε πολλές φορές με ανισότητα από την έδρα, ενώ σε δικαστικές υποθέσεις για μικροπαραβάσεις μπορεί να μιλάμε και η έδρα να μη μας ακούει καν. Πολλοί νομικοί αντιδικούν μαζί μας και για τον όρο «γυναικοκτονία», επιμένοντας ότι δεν τυποποιείται στον νόμο.

Πολλές φορές οι γυναίκες θύματα βιασμών δεν τολμούν να φτάσουν στην καταγγελία, και αν τολμήσουν μπορεί να υποστούν διαπόμπευση και στην ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο. Ακόμα και τώρα, ενώ γνωρίζουμε ότι εν μέσω καραντίνας αυξήθηκαν οι προσφυγές γυναικών για ενδοοικογενειακή βία – κάποιες από τις οποίες δεν παρελήφθησαν ούτε από την Αστυνομία με το πρόσχημα της πανδημίας – έρχεται το υπουργείο Δικαιοσύνης και επιτρέπει την παραγραφή και αντίστοιχων πλημμελημάτων.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αποσυμφόρησης των δικαστηρίων, που είναι θεμιτή, προωθείται η παραγραφή και αδικημάτων οικογενειακής βίας με ποινή έως ένα έτος. Αντιθέτως δεν παύει το αξιόποινο για διατάραξη πλειστηριασμών, επισήμανε η Μοσχοχωρίτου.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο