ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020

Κ. Νοτοπούλου: Πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού 1 δισ. ευρώ τώρα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κ. Νοτοπούλου: Πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού 1 δισ. ευρώ τώρα

Καμία μείωση ΦΠΑ δεν ωφελεί όποιον δεν έχει έσοδα, κανένα δάνειο τις «κόκκινες» επιχειρήσεις, απαιτείται πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 1 δισ. ευρώ τώρα για διαμονή και μετακίνηση 4 εκατ. Ελλήνων ως το τέλος του έτους, για να μην γίνει το μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας «βαρίδι», τόνισε η τομεάρχηςς Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Εν αναμονή ενός ακόμη διαγγέλματος Μητσοτάκη, που θα αφορά τον τουρισμό, η κα Νοτοπούλου ανέφερε ότι οι παγκόσμιοι δείκτες δείχνουν πως η ανάκαμψη στον τουρισμό διεθνώς δεν θα έρθει πριν το 2023. Αυτή την στιγμή, ο μεγάλος κίνδυνος είναι να μετατραπεί ο τουρισμός από τον κλάδο που τα προηγούμενα χρόνια μας βοήθησε να βγούμε από την κρίση, σε «βαρίδι» που βυθίζει την οικονομία σε ύφεση. Γιατί είναι πολύ πάνω από 20% του ΑΕΠ, μαζί με τις συναφείς οικονομικές δραστηριότητες ο τουρισμός αγγίζει το 50% του ΑΕΠ μας.

Κινδυνεύουμε παράλληλα, προειδοποίησε, να χάσουμε ένα πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο για τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες, εάν δεν διαχειριστεί σωστά την κρίση η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Άλλοι προορισμοί θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, θα επιβιώσουν και θα πάρουν δικό μας μερίδιο από την τουριστική «πίτα».

Η κ. Νοτοπούλου τόνισε ότι η εμπειρία από τις τηλεδιασκέψεις στελεχών και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τους φορείς του τουρισμού σε όλη την χώρα, δείχνει ότι είναι ήδη πολύ αργά. Η ανάγκη για εμπροσθοβαρή μέτρα τώρα, που τονίσαμε από την αρχή των μέρων για τον κορωνοϊό, ισχύει ιδιαίτερα στον κλάδο του τουρισμού. Εάν -έστω τώρα- δεν δοθεί ρευστότητα, δεν ανοίξουν οι επιχειρήσει, τότε έρχονται τέτοιες αλυσιδωτές αντιδράσεις ώστε να δούμε το πιο εφιαλτικό σενάριο για την ελληνική οικονομία, που έχει πολύ μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό και ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το 99,8% των τουριστικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες, υπογράμμισε και σχεδόν καμία τουριστική επιχείρηση σήμερα δεν έχει πρόσβαση σε κανένα από τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά-δανειοδοτικά εργαλεία. Πολλές είναι «κόκκινες», πολλές δεν έχουν εγγυήσεις. Δεν γίνεται όλη αυτή την ζημιά να ζητείται να την μετατρέψουν σε άλλη μία δανειακή υποχρέωση.

Πρέπει να πειστούν να βάλουν το κλειδί στην κλειδαριά, αντί να βάλουν λουκέτο αυτές οι επιχειρήσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά. Εμείς λέμε, πάση θυσία να ενισχυθεί η ζήτηση, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Να υπάρξει επιδότηση εργασίας (και όχι ανεργίας), να υπάρξει μη επιστρεπτέα κρατική ενίσχυση σε αυτές τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, ώστε να τολμήσουν να ανοίξουν, να έχουν τον λιγότερο δυνατό φόβο. Η μείωση του ΦΠΑ είναι θετική, αλλά χωρίς έσοδα ποιον ΦΠΑ να αποδώσουν.

Χρειάζεται ένα μεγάλο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, για το οποίο μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ (κατά το παράδειγμα και της Ιταλίας). Όχι απλώς «κοινωνικού τουρισμού», όπου τα 10 εκατ. ευρώ θα γίνουν π.χ. 30 εκατ. ευρώ, μία σταγόνα στον ωκεανό. Λέμε, κατά την πρόταση του ΕΒΕΑ, για πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν πάνω από 4 εκατ. Ελληνες σε βάθος χρόνου, ως το τέλος του έτους, με κάλυψη της διαμονής και της μεταφοράς τους.

Θα υπάρξει έτσι ένα μικρό μεν, αλλά σοβαρό και αξιοπρεπές εισόδημα για τους επιχειρηματίες. Είναι κρίσιμο να μην σταματήσει η αλυσίδα ροής χρήματος, να μην σταματήσει η ρευστότητα στην αγορά και η ενίσχυση του τουρισμού είναι μέτρο που μπορεί να επιτύχει, λόγω της υψηλής διασυνδεσιμότητάς του με τους άλλους κλάδους. Ο πολλαπλασιαστής του 2,65 σημαίνει πρακτικά ότι με 1,5 δισ. ευρώ στον εσωτερικό τουρισμό θα γίνει 3,75 δισ. ευρώ επιπλέον στο ΑΕΠ, πρακτικά λιγότερη κατά 2% ύφεση. Δεν θα αντισταθμιστούν τα περυσινά 37,5 δισ. ευρώ από τον τουρισμό, αλλά είναι ένα εργαλείο. Τίποτε δεν είναι αμελητέο αυτή την περίοδο.

Αλλά ο κ. Μήτσοτάκης μέσω διαρροών μιλάει για μείωση ΦΠΑ, επιδότηση αναστολής εργασίας, ελαστικές σχέσεις εργασίας, χαμηλότερους μισθούς. Και η χθεσινή παρουσία του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στη Βουλή ήταν κατάπτυστη, εν μέσω πανδημία, με χιλιάδες επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο, χιλιάδες εργαζόμενους να έχουν πρόβλημα επιβίωσης, τόλμησε να φέρει «νομοσχέδιο» με αναφορά στον καταδυτικό τουρισμό ως νέο προϊόν, όταν πρόκειται για προσθήκες σε νομοθεσία του 2005, με τροποποιήσεις στην δασική νομοθεσία κατά παρέκκλιση κάθε κείμενης νομοθεσίας και λογικής, όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Νοτοπούλου.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο