ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020

Β. Γαλανόπουλος: Η αυτονομία μας το «αγκάθι» που ενοχλεί τον Μπέο


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Β. Γαλανόπουλος: Η αυτονομία μας το «αγκάθι» που ενοχλεί τον Μπέο

Δέκα χρόνια ζωντανό κίνημα για το νερό στις Σταγιάτες ζωντάνεψε και τον πολιτισμό, οι κάτοικοι παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους, παράγουν πράγματα, αυτό μεταφέρεται από χωριό σε χωριό, τους ξεφεύγει η κατάσταση -γιατί δεν ιδιωτικοποιείται μόνο το νερό, τελευταία ιδιωτικοποιείται και ο ίδιος ο πολιτισμός, είπε ο Βαγγέλης Γαλανόπουλος της Κίνησης Πολιτών Μαγνησίας, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


 

Το νερό στις Σταγιάτες Πηλίου είναι περίφημο για την ποιότητά του, το διαφημίζει ακόμη και ο Δήμος Βόλου που τώρα θέλει να το λεηλατήσει, είπε ο κ. Γαλανόπουλος. Το είπε ψυχρά και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ και αντιδήμαρχος Βόλου Γ. Τόλης, «είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε τα νερά του Πηλίου, με εμφιαλώσεις από πηγή, θα τα μεταφέρουμε στο εργοστάσιο της ΕΨΑ και εκεί θα εμφιαλώνεται».

Μέσα στην πανδημία και Μεγάλη Παρασκευή κόψανε το νερό της πηγής από τα σπίτια του χωριού, δεν τρέχει νερό από την πηγή που το υδροδοτεί 350 χρόνια. Συνδεθήκαμε με το τοπικό δίκτυο που δίνει νερό από την Πορταριά. Περιμένουν πώς και πώς να εκμεταλλευτούν αυτό το χρυσάφι... Οι ποσότητες που αποδίδει η πηγή είναι 25 κ.μ. την ώρα, ακόμη και παιδί του Δημοτικού μπορεί να κάνει πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις και να δει ότι ένας επιχειρηματίας μπορεί να βγάλει 37 εκατ. ευρώ στην χονδρική πώληση εμφιαλωμένων νερών.

Δεν είναι πρώτη φορά, έγινε και το 2009 προσπάθεια στον τότε «καποδιστριακό» Δήμο Πορταριάς όπου ήταν ενταγμένο το χωριό. Ο τότε Δήμαρχος γι` αυτό έφτιαξε το δίκτυο από την Πορταριά και μετά μας «προξένεψε» βιομήχανο της περιοχής για να πουλάμε νερό στο βιομήχανο έναντι... 700 ευρώ τον μήνα. Η αντίδραση τρεις φορές ήταν ικανή να ξεφορτωθούμε και τον δήμαρχο και τον βιομήχανο και γλιτώσαμε το νερό μας.

Η πανδημία τους έδωσε την ευκαιρία, υπάρχει ζωντανό κίνημα που δέκα χρόνια αντιστέκεται, είπε ο κ. Γαλανόπουλος. Σαν κάτοικοι χωριού, αισθανόμαστε ότι γίνεται εισβολή στο χωριό μας, με τεράστιες μπουλντόζες που έχουν μπει να γκρεμίσουν την Κρύα Βρύση, να την ξεκόψουν από το χωριό. Αλλά επιπλέον, να γκρεμίσουν ότι πολιτιστικό έχουμε χτίσει την τελευταία δεκαετία με βασικές αρχές την αυτονομία και την αυτοδιαχείριση. Κάνουμε πάρα πολλές εκδηλώσεις, έχουν έρθει πάρα πολύ γνωστοί άνθρωποι, ο Βούλγαρης, η Καρυστιάνη, ο Κοροβίνης, τώρα είναι κοντά μας ο Αλκίνοος ο Ιωαννίδης. Δεν είναι τυχαίο, είναι χωρίο που δημιουργεί πολιτισμό και αυτός μοιράζεται χωρίς οικονομικό αντίτιμο σε χιλιάδες, στη Γιορτή των Σπόρων, τα περπατήματα, το σινεμά. Και όλα γίνονται με τις δυνάμεις μας.

Αυτό είναι το «αγκάθι» που είπε ο Αχιλλέας Μπέος, γιατί οι κάτοικοι παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους, παράγουν πράγματα. Και αυτό μεταφέρεται από χωριό σε χωριό, τους ξεφεύγει η κατάσταση από τα χέρια. Γιατί δεν είναι μόνο το νερό που ιδιωτικοποιείται, τα τελευταία χρόνια ιδιωτικοποιείται και ο ίδιος ο πολιτισμός...

Ακούστε αναλυτικά την συνέντευξη στο συνδεδεμένο ηχητικό απόσπασμα
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο