ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020

Κυβέρνηση ιδεολογικά αντίθετη με τον Σωφρονιστικό Κώδικα και τα δικαιώματα του ανθρώπου


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κυβέρνηση ιδεολογικά αντίθετη με τον Σωφρονιστικό Κώδικα και τα δικαιώματα του ανθρώπου

Από την χαρακτηριστική περίπτωση του Βασ. Δημάκη μέχρι τις φυλακές τύπου Γ΄ και την αφαίρεση των φυλακών από την αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπάρχει μία ενιαία ιδεολογική γραμμή που ενώνει όλες τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, γραμμή αντίθετη προς τον Σωφρονιστικό Κώδικα και τις διεθνείς συμβάσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα, τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Αντώνης Ρουπακιώτης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Υπάρχει μία ενιαία ιδεολογική γραμμή που ενώνει όλες τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσον αφορά την λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος. Εμείς επιμένουμε να το λέμε «σωφρονιστικό», αλλά η κυβέρνηση το θεωρεί «φυλακιστικό», ξεκινά με την προσπάθεια επαναλειτουργία φυλακών τύπου Γ΄, την αφαίρεση της αρμοδιότητας από το υπουργείο Δικαιοσύνης και να ενταχθεί στο Προστασίας του Πολίτη, την αγνόηση του ελληνικού Σωφρονιστικού Κώδικα, από τους πιο σύγχρονους στην Ευρώπη ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Αυτός ο Κώδικας και οι άλλες διατάξεις των διεθνών συμβάσεων που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, με κυριότερη την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, διακηρύσσουν ότι ο κρατούμενος αποστερείται μόνο ένα από τα δικαιώματά του, την ελευθερία μετακίνησης, αλλά έχει όλα τα άλλα. Το αρμόδιο υπουργείο και οι αρμόδιες κρατικές Αρχές έχουν χρέος να συμπεριφέρονται στους κρατούμενους και να εξασφαλίζουν όλα τα δικαιώματά τους, αδιακρίτως της ποινής που επέβαλε το δικαστήριο, αυτό έκρινε τις πράξεις. Είναι υποχρεωμένο λοιπόν το αρμόδιο υπουργείο και τα όργανά του να συμπεριφέρονται με βάση τον Σωφρονιστικό Κώδικα και τις δικαιικές αρχές, καθώς και τις ανθρώπινες αξίες, με ισότητα απέναντι σε όλους.

Η περίπτωση Δημάκη είναι χαρακτηριστική. Τιμωρήθηκε από το δικαστήριο για τις πράξεις του. Και εκεί που πήγε να ξεφύγει από την δίνη αυτών των πράξεων, εκεί που όφειλε το υπουργείο και τα αρμόδια όργανα να βοηθήσουν έστω και έναν να ενταχθεί στην κοινωνία, η συμπεριφορά τους είναι εντελώς αντίθετη προς το χρέος της Πολιτείας να εφαρμόσει τον Σωφρονιστικό Κώδικα και τις διεθνείς συμβάσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα. Είναι λοιπόν ιδεολογική η συμπεριφορά της κυβέρνησης.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στο συνδεδεμένο ηχητικό απόσπασμα.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο