ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020

Χιλιάδες πρόσφυγες στον δρόμο με απόφαση της κυβέρνησης


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Χιλιάδες πρόσφυγες στον δρόμο με απόφαση της κυβέρνησης

Σε έξωση από τα σπίτια, τα ξενοδοχεία αλλά και τα κέντρα φιλοξενίας όπου διαβιούν οδηγούνται χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Οι οργανώσεις και οι δομές αλληλεγγύης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.


Για την παρέμβαση που πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής έξω από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών Θεσσαλονίκης αλλά και για τους προβληματισμούς των αλληλέγγυων ομάδων και πολιτών μίλησε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Ορθά – Κοφτά το μέλος Συλλόγου Εθελοντών Θεσσαλονίκης Άλμπατρος, Μαρία Τοπαλίδου.

Όπως ανέφερε η κ. Τοπαλίδου, «η κυβέρνηση έχει πει ότι αυτοί οι οποίοι είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα βγουν από το πρόγραμμα Εστία, από τα καμπ και τα ξενοδοχεία, άρα σημαίνει ότι θα είναι εκτός προγραμμάτων. Το πού θα πάνε και το πώς θα βιοποριστούν αυτοί οι άνθρωποι δεν έχει ξεκαθαρίσει, είναι χωρίς χρήματα καθώς έχει σταματήσει η χρηματοδότηση από τον Νοέμβριο του 2019, άρα σημαίνει ότι κανένας ιδιοκτήτης κατοικίας δεν πρόκειται να τους νοικιάσει σπίτι».

Σύμφωνα με την ίδια, από την απόφαση αυτή κινδυνεύουν περίπου 17.000 πρόσφυγες σε όλη την επικράτεια, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι 2.000 περίπου στα καμπ και στα σπίτια. Μάλιστα η κ. Τοπαλίδου σημείωσε ότι «από αυτές τις 2.000 υπάρχουν περίπου 300 άνθρωποι, μονογονεϊκές οικογένειες ή οικογένειες με ασθενείς».

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν χωρίς στέγη. Η κυβέρνηση λέει ότι αυτό το κάνει για την αποσυμφόρηση των νησιών. Δεν μπορείς να βγάλεις αυτούς τους ανθρώπους στον δρόμο» δήλωσε η κ. Τοπαλίδου τονίζοντας ότι ανάμεσα τους υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ραντεβού για να εξεταστούν για το άσυλο το 2022. Η απόφαση αφορά όσους έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου μέχρι την 1/5/2020.

Σε σχέση με την παρέμβαση των αλληλέγγυων, η κ. Τοπαλίδου ανέφερε ότι «μιλήσαμε με τους πρόσφυγες, ήταν αναστατωμένοι, δεν είναι πολλές οικογένειες από τα Διαβατά που θα φύγουν, είναι περίπου 25-30 οικογένειες». Περισσότερες οικογένειες που θα βρεθούν στον δρόμο βρίσκονται στις δομές σε Βαγιοχώρι, Σέρρες και Βόλβη.

«Εμείς ως οργανώσεις και δομές αλληλεγγύης κάναμε ήδη μια συνάντηση και είπαμε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, δεν έχουμε χώρο να τους φιλοξενήσουμε, έχουμε όμως χώρο να τους μαγειρέψουμε» σημείωσε στη συνέχεια, ενώ εξέφρασε και φόβους για ένα νέο αντιπροσφυγικό κίνημα.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο