ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020

«Δικαίωμα των καταναλωτών η επιστροφή χρημάτων από ακυρώσεις ταξιδιών»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Δικαίωμα των καταναλωτών η επιστροφή χρημάτων από ακυρώσεις ταξιδιών»

Για την ανάγκη προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για το δικαίωμα της επιστροφής χρημάτων από τις αεροπορικές εταιρείες μίλησε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Κάτι παίζει στο Κόκκινο η νομική σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Βίκυ Τζέγκα.


Η κ. Τζέγκα αναφέρθηκε στα παράπονα και τις καταγγελίες καταναλωτών που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς παροχής ενέργειας και απειλούνται με διακοπή.  Όπως είπε, «μέσα στα παράπονα είναι και για εισπρακτικές εταιρείες που ενοχλούν τους καταναλωτές για διάφορες ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουμε παρατηρήσει και διάφορες πρακτικές των προμηθευτών ενέργειας που μέσα στο διάστημα της πανδημίας έχουν κάποιες νέες προσφορές στα συμβόλαια που είναι αδιαφανείς και αθέμιτες όσον αφορά το πώς τα προσφέρουν στους καταναλωτές».

«Έχουμε στείλει επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία και στην γενική γραμματεία Καταναλωτή με την οποία εφιστούμε την προσοχή και προτείνουμε κάποια πράγματα για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, γιατί θεωρούμε ότι η ενέργεια είναι αναγκαίο αγαθό για τον πολίτη και πρέπει να αποτελέσει ειδικό διακύβευμα της πολιτείας η προστασία της καθημερινής επιβίωσης και ιδίως της κατάσταση που βιώνουν οι καταναλωτές, ευάλωτοι και μη» δήλωσε σε σχέση με τις κινήσεις της ΕΚΠΟΙΖΑ η κ. Τζέγκα.

Σημείωσε μάλιστα ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν γίνει ρυθμίσεις και έχουν προστατευθεί οι ευάλωτοι καταναλωτές», ωστόσο δεν έχει υπάρξει καμία ρύθμιση στην Ελλάδα. «Ο κάθε πάροχος προσφέρει κάποια πακέτα για ένα χρονικό διάστημα όμως αυτό δεν βοηθάει τον καταναλωτή μακροπρόθεσμα, γι’ αυτό και προτείνουμε η λίστα των ευάλωτων καταναλωτών να διευρυνθεί με τους μακροχρόνια ανέργους, τις πολύτεκνες και μονογονοεϊκές οικογένειες, οι οικονομικά ασθενείς, τους ανασφάλιστους, τους φοιτητές και τα ΑμεΑ» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε προτείνει παράταση προθεσμίας εξόφλησης σε 90 ημέρες έως το τέλος του 2020 και κάποιες πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που πρέπει να είναι άτοκες, και περισσότερες δόσεις. Παράλληλα πρέπει να γίνει μείωση του τιμολογίου, αλλά και του παγίου».

«Δικαίωμα του καταναλωτή η επιστροφή χρημάτων»

Σε σχέση με τις ακυρώσεις πτήσεων και ταξιδιωτικών πακέτων λόγω της πανδημίας η κ. Τζέγκα ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπήρξε μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία ορίζει μόνο το κουπόνι ως λύση για τους καταναλωτές, «αυτό όμως το έχουμε αναφέρει και στην κυβέρνηση στις επιστολές μας αλλά και στους καταναλωτές ότι αντίκειται στη νομοθεσία, κανονικά θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτική λύση αποζημίωσης για τους καταναλωτές».

Μάλιστα «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στις 13/5 ερμηνευτικές κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες δίνουν επιπρόσθετη ερμηνεία για τα δικαιώματα των καταναλωτών. Σημαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να έχουν το δικαίωμα όχι μόνο ως λύση το κουπόνι αλλά και της επιστροφής των χρημάτων».

«Οι νέες οδηγίες της Επιτροπής προστατεύουν από την αφερεγγυότητα, δηλαδή την πιθανή πτώχευση κάποιου τουριστικού πράκτορα, έχουν δικαίωμα ακόμα και σε αυτή την περίπτωση για επιστροφή των χρημάτων. Στην περίπτωση των κουπονιών αυτά θα πρέπει να έχουν ισχύ έως και για ένα έτος, θα πρέπει να είναι ευέλικτοι στις προσφορές, να υπάρχει η επιλογή για μεταφορά του εισιτηρίου σε άλλο άτομα και να γίνεται και αυτόματη επιστροφή χρημάτων στο τέλος του ενός έτους» ανέφερε η νομική σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ.

«Έχουμε αναφέρει στα υπουργεία τις καταγγελίες. Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε δικαίωμα επιστροφής οι καταναλωτές και θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Ειδάλλως έχουμε ενημέρωση ότι τα κράτη μέλη που έχουν υιοθετήσει μόνο τα κουπόνια θα λάβουν πρόστιμο γιατί αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, έχουν υπάρξει πολλές καταγγελίες από συλλόγους και σχολικές επιτροπές για μη επιστροφή χρημάτων για τις σχολικές εκδρομές που ανεβλήθησαν. «Πρέπει να υπάρξει ΚΥΑ που θα εξαιρεί από τα κουπόνια τις σχολικές εκδρομές», διαπίστωσε η κ. Τζέγκα.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο