ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020

Β. Παπαστεργίου: Χρειάζεται σωστή ένταξη των προσφύγων όχι ο βούρκος της Μόριας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Β. Παπαστεργίου: Χρειάζεται σωστή ένταξη των προσφύγων όχι ο βούρκος της Μόριας

«Ένας διωκόμενος άνθρωπος πρέπει να βρει στέγη. Ο πρόσφυγας δεν ξεκινάει από την ίδια αφετηρία, γι’ αυτό και από τις διεθνείς συμβάσεις έχουν θεσπιστεί οι υποχρεώσεις για αρωγή στους πρόσφυγες. Έτσι και η Ελλάδα πρέπει να τους παρέχει κάποια πράγματα. Δε μπορεί εσαεί να τους προσφέρει στέγη, όμως δεν μπορεί και να τους κάνει έξωση χωρίς προηγουμένως να τους έχει βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους». Ο Βασίλης Παπαστεργίου, συντονιστής Νομικών Υπηρεσιών της «ΑΡΣΙΣ» νότιας Ελλάδας, μίλησε χθες Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα για τις συνέπειες της έξωσης χιλιάδων προσφύγων από τα σπίτια όπου διέμεναν.


O κ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι σε αντίθεση με τις υπηρεσίες ασύλου που υπολειτουργούν (η ανανέωση της άδειας παραμονής χρειάζεται 8,10 ή και 12 μήνες) διαπιστώνουμε μεγάλη σπουδή στις εξώσεις προσφύγων, που θα βρεθούν με ληγμένα έγγραφα. Η εμπειρία μας στην «ΑΡΣΙΣ» από την διαμονή προσφύγων σε διαμερίσματα είναι πολύ θετική. Αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να αντιμετωπίσεις το προσφυγικό, όχι ο βούρκος της Μόριας, τόνισε.

Ο στόχος, όπως είπε, είναι η ένταξη αυτού του πληθυσμού κι αυτό απαιτεί εκπαίδευση, γλωσσομάθεια και ενημέρωση για την εργασία και τα επιδόματα. Αν συνομολογήσει κανείς ότι η στέγαση των προσφύγων δεν μπορεί να είναι δια βίου, θα πρέπει η Πολιτεία να σκεφτεί την ένταξή τους.

Πρόκειται για πληθυσμούς πολύ ευάλωτους που δεν πρέπει να συρρεύσουν άστεγοι σε δημόσιους χώρους. Αυτό θα δημιουργούσε ένα εκρηκτικό πρόβλημα. Η ρητορική του κ. Μηταράκη που προσπάθησε να εξισώσει τον ελληνικό πληθυσμό με τους πρόσφυγες στοχεύει στο ακροδεξιό κοινό της κυβέρνησης.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο