ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020

Γ. Κατρούγκαλος: Nα ξαναγυρίσουμε στην ενεργητική διπλωματία του ΣΥΡΙΖΑ


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Γ. Κατρούγκαλος: Nα ξαναγυρίσουμε στην ενεργητική διπλωματία του ΣΥΡΙΖΑ

Βάλαμε όλα μας τα αυγά σε ένα καλάθι, επενδύοντας στη στρατιωτική λύση στη Λιβύη, ότι θα κέρδιζε ο στρατάρχης Χάφταρ, χωρίς να ενεργοποιήσουμε τις κυρώσεις που είχε κερδίσει ο Αλ. Τσίπρας προληπτικά για να εμποδιστούν τουρκικά πλοία να έρθουν στην υφαλοκρηπίδα μας, πρέπει να πάψουμε να είμαστε παθητικοί αναγνώστες των εξελίξεων ζητώντας μόνο... ενημέρωση και συμπαράσταση, να ξαναγυρίσουμε στην ενεργητική διπλωματία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.


Tο χειρότερο, πέραν του ότι όπως και η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδέχεται πλέον πόνταρε εσφαλμένα στον Χάφταρ, είναι ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός, σαν να πηγαίνουμε χωρίς πυξίδα, να περιμένουμε την επόμενη κίνηση της άλλης πλευράς για να αντιδράσουμε κατόπιν εορτής, όταν έχει πλέον εκδηλωθεί η επόμενη πρόκληση από την Τουρκία. Και όταν αντιδρούμε δεν το κάνουμε συνολικά, χωρίς στρατηγική και πυξίδα. Βάλαμε όλα μας τα αυγά σε ένα καλάθι, επενδύοντας στη στρατιωτική λύση, ότι θα κέρδιζε ο στρατάρχης Χάφταρ. Είναι ένα από τα δείγματα αυτού του κενού, είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Έπρεπε να ζητήσουμε να χρησιμοποιηθεί το σημαντικό όπλο των κυρώσεων προς την Τουρκία που πέτυχε ο Αλ. Τσίπρας, προληπτικά ώστε να μην έρθουν τουρκικά πλοία εντός της υφαλοκρηπίδας μας όπως απειλεί η Άγκυρα. Να μην επαναληφθεί η εργαλειοποίηση του προσφυγικού. Αλλά περιοριζόμαστε σε χτυπήματα στην πλάτη, ηθικής συμπαράστασης όπως τις δηλώσεις του κ. Μπορέλ, που δεν αρκούν. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη είναι χαρακτηριστικές, ούτε θέμα δηλώσεων έθεσε ούτε άλλης ουσιαστικής συμβολής της ΕΕ, όπως σημείωσε.

Το ότι ξεκινά η γερμανική προεδρία, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, θα μπορούσε να είναι παράθυρο ευκαιρίας για την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία, τόσο του ευρω-τουρκικού όσο και μέσω αυτού, του διμερούς ελληνοτουρκικού διαλόγου. Για την απόκρουση των προκλήσεων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας, την επαναδιαπραγμάτευση με θετικότερους όρους της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, συζήτηση από την οποία λείπουμε εντελώς, είμαστε εκτός του ευρωπαϊκού τραπεζιού. Με λίγα λόγια, να πάψουμε να είμαστε παθητικοί αναγνώστες των εξελίξεων ζητώντας μόνο... ενημέρωση και συμπεράσταση. Να ξαναγυρίσουμε στην ενεργητική διπλωματία που είχαμε, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο