ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020

Χαρ. Καστανίδης: Να μην «εκτουρκέψει» την ελληνική πολιτική ο Ερντογάν


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Χαρ. Καστανίδης: Να μην «εκτουρκέψει» την ελληνική πολιτική ο Ερντογάν

Ακραίες προτάσεις όπως αυτές που διατύπωσε ο υπουργός Μ. Βορίδης και άλλοι οδηγούν την Ελλάδα στην ίδια ζώνη πολιτισμικής βαρβαρότητας με την Τουρκία, δεν πρέπει να αφήσουμε την πολιτική Ερντογάν να «εκτουρκέψει» την πολιτική μίας χώρας της Δύσης, που σέβεται τον ορθολογισμό, τον Διαφωτισμό, τόνισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛΛ Χάρης Καστανίδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Η κίνηση Ερντογάν με την Αγία Σοφία δεν είναι προκλητική απέναντι στην Ελλάδα αλλά απέναντι σε όλη την Δύση και την πολιτιστική της κληρονομιά, υιοθετεί μία διαιρετική τομή μεταξύ «βαθιάς Ανατολής» και της Δύσης, του ορθολογισμού, της παράδοσης του Διαφωτισμού. Η απάντηση δεν πρέπει να δοθεί λοιπόν από την Ελλάδα, αλλά από την διεθνή κοινότητα, είπε ο κ. Καστανίδης. Εμφανίστηκε ωστόσο απαισιόδοξος για την πιθανή απάντηση της διεθνούς κοινότητας, της ΕΕ, κυβερνήσεων μεγάλων δυνάμεων, ακόμη και της UNESCO, πέραν των δηλωσεων.

Πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ, σημείωσε, ο Ερντογάν δείχνει ότι πορεύεται με σχέδιο, όχι στο πλαίσιο ενός «νεο-οθωμανικού λεονταρισμού». Προχωρά σε συγκεκριμένες πράξεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας. Ακραίες προτάσεις όπως του υπουργού Μ. Βορίδη περί μετατροπής του μουσείου του Κεμάλ Ατατούρκ σε μουσείο γενοκτονίας των Ποντίων είναι απαράδεκτες.

«Δεν θα εκτουρκέψει την πολιτική μίας χώρας της Δύσης, που σέβεται τον ορθολογισμό και τον Διαφωτισμό, η πολιτική Ερντογάν», τόνισε ο κ. Καστανίδης, δεν θα κάνουμε τα ίδια που βαρύνουν τον Τούρκο πρόεδρο, εγκαθιστώντας στην ίδια ζώνη πολιτισμικής βαρβαρότητας Ελλάδα και Τουρκία. Οι απαντήσεις είναι άλλες, διπλωματικές. Για την Αγία Σοφιά είναι μακροχρόνιες, απαιτούν κινητοποίηση διεθνών δυνάμεων, έστω και αν δεν συνοδεύονται από μέτρα οικονομικού καταναγκασμού, προσέθεσε.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στο συνδεδεμένο ηχητικό απόσπασμα.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο