| Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019

31 Μαΐου: Ξεσπά ένα από τα μεγαλύτερα πογκρόμ εναντίον μαύρων στην Τούλσα της Οκλαχόμα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

31 Μαΐου: Ξεσπά ένα από τα μεγαλύτερα πογκρόμ εναντίον μαύρων στην Τούλσα της Οκλαχόμα

Στις 31 Μαΐου του 1921 εκδηλώνεται στην Τούλσα της Οκλαχόμα, η χειρότερη ίσως ταραχή φυλετικής βίας στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτείων που έμεινε γνωστή ως η Σφαγή της Τούλσα, αφήνοντας πίσω ισοπεδωμένες γειτονιές, δεκάδες νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Παρά τη βιαιότητα των ταραχών, η ειδησεογραφία της εποχής ήταν ισχνή και περιορισμένη ενώ το γεγονός καταγράφηκε στα βιβλία ιστορίας της Αμερικής μόλις στις αρχές του 1990, όταν συγκροτήθηκε μια κρατική επιτροπή για να το διερευνήσει.


Στις 31 Μαΐου του 1921 εκδηλώνεται  στην Τούλσα της Οκλαχόμα, η χειρότερη ίσως ταραχή φυλετικής βίας στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτείων που έμεινε γνωστή ως η Σφαγή της Τούλσα, αφήνοντας πίσω ισοπεδωμένες γειτονιές, δεκάδες νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Παρά τη βιαιότητα των ταραχών, η ειδησεογραφία της εποχής ήταν ισχνή και περιορισμένη ενώ το γεγονός καταγράφηκε στα βιβλία ιστορίας της Αμερικής μόλις στις αρχές του 1990, όταν συγκροτήθηκε μια κρατική επιτροπή για να το διερευνήσει.

Τα χρόνια που ακολούθησαν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε ένα μεγάλο τμήμα της αμερικανικής επικράτειας δημιουργούνταν εντάσεις για φυλετικούς λόγους και εκδηλώνονταν συχνά επιθέσεις εναντίον της μαύρης κοινότητας. Στην Οκλαχόμα, το κλίμα πολιτικά και κοινωνικά ήταν τεταμένο. Η Τούλσα ήταν μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαια και φιλοξενούσε  μια ισχυρή κοινότητα εύπορων και μορφωμένων Αφροαμερικανών. Ήταν ακόμα ζωντανές οι μνήμες του εμφυλίου, η ποτοπαπαγόρευση του 1920 είχε εγκαινιάσει μια νέα εποχή ανομίας, η Κου Κλουξ Κλαν είχε ενδυναμωθεί με περίπου 3.200 μέλη αναζωπυρώνοντας τη δράση της εναντίον των μαύρων, τα πολιτικά δικαιώματα των αφροαμερικανών ήταν περιορισμένα.

Οι μαύροι στην Τούλσα ζούσαν διαχωρισμένοι αλλά σε συνθήκες αυτοοργάνωσης και ελευθερίας σε μια  συγκεκριμένη συνοικία της πόλης, το Γκρίνγουντ, γνωστή και ως Μαύρη Γούολ Στριτ εξαιτίας του τρόπου που είχαν αναπτυχθεί οικονομικά οι Αφροαμερικανοί. Είχαν ανοίξει καταστήματα, υπήρχαν 2 κινηματογράφοι και πολλά νυχτερινά μαγαζιά, εκδίδονταν δύο εφημερίδες, είχαν συσταθεί πολλές εκκλησίες, και γιατροί και δικηγόροι παρείχαν τις υπηρεσίες στην υπόλοιπη κοινότητα. Η ευημερία που απολάμβαναν ενοχλούσε τη λευκή κοινότητα που ήθελε να επιβάλει την κυριαρχία της στους απόγονους των σκλάβων και όταν τους δόθηκε η ευκαιρία το επιχείρησαν.

Στις 30 Μαΐου ο Αφροαμερικανός έφηβος λούστρος Ντικ Ρόουλαντ κατηγορήθηκε ότι επιτέθηκε στην δεκαεφτάχρονη λευκή χειρίστρια ανελκυστήρα Σάρα Πέιτζ, γιατί κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι άκουσαν μια γυναικεία κραυγή και ένα μαύρο αγόρι να φεύγει τρέχοντας από το κτήριο. Την επόμενη μέρα η εφημερίδα Τούλσα Τριμπιούν δημοσιεύει ρεπορτάζ που υποστηρίζει ότι ο Ρόουλαντ προσπάθησε να βιάσει την Πέιτζ και μάλιστα καλούσε σε συγκέντρωση εναντίον του. Η αστυνομία συλλαμβάνει τον Ρόουλαντ και το βράδυ μαζεύεται στα δικαστήρια ένα πλήθος λευκών ζητώντας από τον σερίφη Γουίλαρντ Μακ Κάλουφ να τους τον παραδώσει. Ο σερίφης αρνήθηκε και έβαλε τους άντρες του να τον προστατέψουν.

Γύρω στις 9 μ.μ., μια ομάδα περίπου 25  μαύρων ανδρών - συμπεριλαμβανομένων πολλών βετεράνων του Α `Παγκοσμίου Πολέμου - πήγε στο δικαστήριο για να προσφέρει βοήθεια και να φυλάξουν τον μαύρο έφηβο. Αφού ο σερίφης τους απομάκρυνε, κάποιοι από τον λευκό όχλο προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εισέλθουν στο οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς. Περίπου 1500 λευκοί, πολλοί από αυτούς οπλισμένοι στράφηκαν εναντίον 75 οπλισμένων αφροαμερικανών. Έπεσαν πυροβολισμοί, ένας λευκός σκοτώθηκε και η Τούλσα αναφλέχτηκε.

Οι μαύροι υποχώρησαν στον Γκρινγουντ, οι ταραχές όμως επεκτάθηκαν παντού και πολλοί λευκοί- με την υποστήριξη αξιωματούχων της πόλης σε οπλισμό- εφόρμησαν στη συνοικία καίγοντας κτήρια, λεηλατώντας σπίτια και μαγαζιά, και ασκώντας βία στον μαύρο πληθυσμό. Κάποιες μαρτυρίες κάνουν λόγο και για ρίψη βομβών από αέρος. Για 18 ώρες η Τούλσα καιγόταν. Μέχρι τη στιγμή που έφτασε η Εθνική Φρουρά και κήρυξε στρατιωτικό νόμο λίγο πριν το μεσημέρι της επόμενης ημέρας , οι ταραχές είχαν τελειώσει.

 Επίσημοςαπολογισμός πάνω από 36 άνθρωποι νεκροί, στην πλειονότητά τους μαύροι, 1256 σπίτια καμένα, 215 λεηλατημένα. Μετά το τέλος των ταραχών, οι κατηγορίες στον Ρόουλαντ κατέπεσαν, φυγαδεύτηκε από την πόλη και δεν επέστρεψε ποτέ. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι μαύροι της Τούλσα εργάστηκαν για να ανοικοδομήσουν τη συνοικία τους, οι διακρίσεις εντάθηκαν, το παρακλάδι της  Κου Κλουξ Κλαν στην Τούλσα ενισχύθηκε.

Αυτή η μαύρη σελίδα στην ιστορία της Αμερικής αποκρύφτηκε για δεκαετίες μέχρι το 1997 που δημιουργήθηκε από την πολιτεία της Οκλαχόμα μια επιτροπή για να ερευνήσει και να τεκμηριώσει το γεγονός. Τα μέλη της επιτροπής συγκέντρωσαν μαρτυρίες επιζώντων, έγγραφα από άτομα που είδαν τις ταραχές αλλά είχαν πεθάνει και άλλα ιστορικά στοιχεία. Οι ερευνητές εντόπισαν ένα πιθανό μαζικό τάφο λίγο έξω από Νεκροταφείο της Τούλσα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο  αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από ό, τι τα πρωτότυπα αρχεία δείχνουν.

 Στις προκαταρκτικές συστάσεις της, η Επιτροπή πρότεινε στο κράτος της Οκλαχόμα να καταβάλλει 33 εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση, μερικά από αυτά στα 121 επιζώντα θύματα. Ωστόσο,  καμία νομοθετική ενέργεια δεν προχώρησε. Η επίσημη έκθεση του 2001 κάνει λόγο για 100 με 300 νεκρούς και πάνω από 8000 άστεγους. Τον Απρίλιο του 2002, ένα ιδιωτικό θρησκευτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα, κατέβαλε συνολικά 28.000 δολάρια στους επιζώντες, λίγο περισσότερο από 200 δολάρια στον καθένα, χρησιμοποιώντας χρήματα που αντλήθηκαν από ιδιωτικές δωρεές. Ο ρατσισμός που κόστισε εκατοντάδες νεκρούς στην Τούλσα δεν κόστισε τίποτα στην πολιτεία της Οκλαχόμα και κανένας αξιωματούχος ή πολίτης δεν τιμωρήθηκε για τη σφαγή.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο