| Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019

5 Ιουνίου 1878: Γεννιέται ο Πάντσο Βίλα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

5 Ιουνίου 1878: Γεννιέται ο Πάντσο Βίλα

Στις 5 Ιουνίου 1878 γεννιέται στην Λα Κογιοτάδα του Σαν Χουάν ντελ Ρίο στο Ντουράνγκο του Μεξικού ο διοικητής της Βόρειας Στρατιάς του Συνταγματικού Στρατού στη μεξικάνικη επανάσταση, προσωρινός κυβερνήτης της Τσιχουάχουα, πορθητής της Πόλης του Μεξικού αλλά και των αμερικανο-μεξικανικών συνόρων και φόβος και τρόμος των μεγαλογαιοκτημόνων, Χοσέ Ντορότεο Αράνγκο Αράμπουλα –περισσότερος γνωστός ως Πάντσο Βίλα.


Στις 5 Ιουνίου 1878 γεννιέται στην Λα Κογιοτάδα του Σαν Χουάν ντελ Ρίο στο Ντουράνγκο του Μεξικού ο διοικητής της Βόρειας Στρατιάς του Συνταγματικού Στρατού  στη μεξικάνικη επανάσταση, προσωρινός κυβερνήτης της Τσιχουάχουα, πορθητής της Πόλης του Μεξικού αλλά και των αμερικανο-μεξικανικών συνόρων και φόβος και τρόμος των μεγαλογαιοκτημόνων, Χοσέ Ντορότεο Αράνγκο Αράμπουλα –περισσότερος γνωστός ως Πάντσο Βίλα. Ο Πάντσο Βίλα υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους επαναστάτες του 20ού αιώνα, συνδυάζοντας το θρύλο του λαϊκού ληστή με αυτόν του ηγέτη μιας πραγματικά αναδιανεμητικής κομμουνιστικής διαδικασίας, περνώντας τελικά στη σφαίρα του μύθου, τόσο με τα κατορθώματά του όσο ζούσε όσο και με τον μεγαλειώδη θάνατό του σε ενέδρα που του έστησαν οι βορειοαμερικανοί, τιμωρώντας τον για την κακή του συνήθεια να περιφρονεί τα σύνορα και να μπαινοβγαίνει στις ΗΠΑ προκειμένου να αναπτύξει και σε αυτές επαναστατική δράση. Μαζί με τον Εμιλιάνο Ζαπάτα, διοικητή των επαναστατικών δυνάμεων στον Νότο, και τον Ρικάρντο Φλόρες Μαγόν, ηγέτη του κραταιού αναρχικού απελευθερωτικού κινήματος του Μεξικού, ο Πάντσο Βίλα υπήρξε η μία από τις τρεις κορυφαίες μορφές ενός από τα πιο περίπλοκα και παραγνωρισμένα στη Δύση γεγονότα του 20ού αιώνα: της μεξικανικής επανάστασης.

Ο Πάντσο Βίλα γεννήθηκε σε φτωχή οικογένεια ακτημόνων και έμαθε ελάχιστα γράμματα στην παιδική του ηλικία, καθώς από πολύ μικρός κλήθηκε να δουλέψει τη Γη. Απέκτησε το επαναστατικό του ψευδώνυμο το 1894, σε ηλικία μόλις 16 ετών, όταν βγήκε στην παρανομία γιατί σκότωσε έναν μεγαλογαιοκτήμονα, τον Αουγκουστίν Λόπεζ Νεγκρέτε, ο οποίος είχε βιάσει την αδερφή του. Ήδη νωρίτερα πάντως, είχε εμπλακεί σε συμμορίες ληστών στην επαρχία της Τσιχουάχουα και είχε δουλέψει στις ΗΠΑ ως εργάτης στην κατασκευή του σιδηρόδρομου.

Το 1902 φυλακίζεται για ζωοκλοπή, ωστόσο γλιτώνει την κρεμάλα χάρη στην παρέμβαση κάποιων ισχυρών κλεπταποδόχων γνωστών του, οι οποίοι φροντίζουν να τον βάλουν στον Ομοσπονδιακό Στρατό που στηρίζει τον μισητό δικτάτορα Πορφίρο Ντίαζ. Ο Βίλα ωστόσο λιποτακτεί, ξαναβγαίνει στην παρανομία, γίνεται διάσημος και αγαπητός όταν σκοτώνει έναν χωροφύλακα και του κλέβει τη στολή και το άλογο και αποκτά σχέσεις με τους ακτήμονες της περιοχής. Τότε αποκτά και το προσωνύμιο «Λα Κουκαράτσα» («η κατσαρίδα»). Προσεγγίζεται από μια σειρά πολιτικών της αντιπολίτευσης στον Πορφίρο Ντίαζ, όπως ο Αμπραχάμ Γκονζάλες και ο Φραντσίσκο Μαδέρο, ο οποίος θα γίνει ο πιο στενός του σύντροφος , και με το ξέσπασμα της Μεξικανικής Επανάστασης το 1910 τάσσεται ενεργά στο πλευρό της.

Όταν ο Φρανσίσκο Μαδέρο θα αυτοανακηρυχθεί από τη φυλακή πρόεδρος του Μεξικού στη θέση του Ντίαζ, ο Βίλα θα οδηγήσει στη στρατιά του σε μια λυσσασμένη μάχη εναντίον του Ομοσπονδιακού Στρατού που παραμένει πιστός στον δικτάτορα. Θα την οδηγήσει σε μια σειρά από νίκες με κορυφαία αυτήν της μάχης της Θιουδάδ Χουάρες, που θα οδηγήσουν τον Ντίαζ σε παραίτηση στις 25 Μαΐου 1911. Όμως η μεξικάνικη επανάσταση δεν είναι ενωμένη. Οι πολυάριθμοι αναρχοσυνδικαλιστές υπό τον Ρικάρντο Φλόρες Μαγόν δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με τον μετριοπαθή Μαδέρο που δεν σκοπεύει να κάνει ριζικές αλλαγές στις παραγωγικές σχέσεις, ενώ και ο Ζαπάτα στον Νότο προτείνει σοσιαλιστικές αλλαγές στην οικονομία. Ο Μαδέρο αρνείται την κοινωνικοποίηση της Γης και τη διανομή της στους αγρότες. Ο Βίλα θα τον προειδοποιήσει: «Κύριέ μου, καταστρέφετε την επανάσταση. Αυτή η συμμορία δανδήδων που σας περιτριγυρίζει σας έχει πάρει τα μυαλά και αυτό θα μας κοστίσει πολλούς λαιμούς, με πρώτον τον δικό σας». Πράγματι, ο Μαδέρο θα δολοφονηθεί λίγο αργότερα.

Ο Βίλα θα σκληρύνει την επαναστατική του τακτική και θα αρχίσει να επιτίθεται ολοένα και συχνότερα σε αμερικανούς γαιοκτήμονες από την άλλη πλευρά των συνόρων. Για να χρηματοδοτήσει τον αγώνα του θα συνάψει συμφωνία με αμερικανική κινηματογραφική εταιρεία, η οποία αποκτά το δικαίωμα να παίρνει αποκλειστικά πλάνα από τις μάχες του. Όταν το 1914 η Βόρεια Στρατιά του Βίλα και η Νότια του Ζαπάτα ολοκληρώνουν τη μεξικανική επανάσταση μπαίνοντας θριαμβευτές στην Πόλη του Μεξικού, ο θρύλος του  είναι τεράστιος και ο Βίλα είναι ο πιο γνωστός επαναστάτης στον κόσμο.

Όταν όμως οι ΗΠΑ θα συμμαχήσουν με τον Βενουστιάνο Καράντσα για να τον βοηθήσουν να γίνει πρόεδρος του Μεξικού, ο Πάντσο Βίλλα θα εντείνει τις επιθέσεις εναντίον τους και θα μετατραπεί σε εχθρό τους. Οι ΗΠΑ θα τον καταδιώξουν και θα τον σκοτώσουν σε ενέδρα, καθώς επιστρέφει από την πόλη Καράλ, στις 20 Ιουλίου 1923. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, σε ενέδρα είχε σκοτωθεί και ο άλλος μεγάλος επαναστάτης του Μεξικού Εμιλιάνο Ζαπάτα. Η μεξικανική επανάσταση θα μετατραπεί σε δικτατορία και το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα θα κυβερνήσει ασταμάτητα τη χώρα για πολλές δεκαετίες χωρίς να φέρει την κοινωνική αλλαγή που ονειρεύτηκαν ο Βίλα, ο Ζαπάτα κα ο Μαγκόν.

Καθώς και οι τρεις θεωρούνται σήμερα ήρωες του λαού στο Μεξικό, ο Πάντσο Βίλλα διατηρεί έναν ξεχωριστό τίτλο. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος στην ιστορία που εισέβαλε νικηφόρα με τον στρατό του στο έδαφος των ΗΠΑ και νίκησε τον αμερικάνικο στρατό, σε όλη την ιστορία του αμερικανικού κράτους.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο