| Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2019

6 Ιουνίου 1943: Εκτελείται από τους Ιταλούς φασίστες ο Παντελής Πουλιόπουλος


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

6 Ιουνίου 1943: Εκτελείται από τους Ιταλούς φασίστες ο Παντελής Πουλιόπουλος

Στις 6 Ιουνίου 1943 εκτελείται από τους Ιταλούς φασίστες στο χωριό Νέζερος, λίγο έξω από τον Δομοκό, μαζί με 105 ακόμα κρατούμενους σε αντίποινα για την ανατίναξη της σήραγγας του Κούρνοβου από τον ΕΛΑΣ, ο πρώτος γραμματέας στην ιστορία του ΚΚΕ, σημαντικός θεωρητικός και διανοούμενος του μαρξισμού, νομικός, αγωνιστής και συγγραφέας, αλλά και θεμελιωτής του τροτσκιστικού ρεύματος στην Ελλάδα και βασικός εκπρόσωπος της λεγόμενης Αριστερής Αντιπολίτευσης, Παντελής Πουλιόπουλος.


Στις 6 Ιουνίου 1943 εκτελείται από τους Ιταλούς φασίστες στο χωριό Νέζερος, λίγο έξω από τον Δομοκό, μαζί με 105 ακόμα κρατούμενους σε αντίποινα για την ανατίναξη της σήραγγας του Κούρνοβου από τον ΕΛΑΣ, ο πρώτος γραμματέας στην ιστορία του ΚΚΕ, σημαντικός θεωρητικός και διανοούμενος του μαρξισμού, νομικός, αγωνιστής και συγγραφέας, αλλά και θεμελιωτής του τροτσκιστικού ρεύματος στην Ελλάδα και βασικός εκπρόσωπος της λεγόμενης Αριστερής Αντιπολίτευσης, Παντελής Πουλιόπουλος.

Ο Παντελής Πουλιόπουλος γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1900 στη Θήβα. Καταγόταν από οικογένεια εμπόρων η οποία είχε ξεκινήσει από την Ήπειρο. Τελείωσε το Γυμνάσιο στη Θήβα και πέρασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας το 1919. Εκεί συνδέεται με σοσιαλιστικές ομάδες και σχεδόν αμέσως οργανώνεται στο ΣΕΚΕ, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας, τον πρόγονο του ΚΚΕ.

Το 1920 στέλνεται στο Μικρασιατικό Μέτωπο, όπου αμέσως οργανώνει αντιπολεμικές κινήσεις ανάμεσα στους φαντάρους. Εκδίδει την εφημερίδα Ερυθρός Φρουρός και αμέσως μετά το διάσημο φυλλάδιο Οίκαδε, δηλαδή «Πίσω στο σπίτι μας!». Ταυτόχρονα, ιδρύει το Κεντρικό Συμβούλιο των Κομμουνιστών Φαντάρων του Μετώπου, το οποίο έχει μεγάλη δράση και επιρροή ανάμεσα στους στρατιώτες στη Μικρά Ασία, στρεφόμενο εναντίον της ιμπεριαλιστικής επέλασης της Ελλάδας στην Ανατολή. Ο Πουλιόπουλος είναι ο συντάκτης των περισσότερων από τα κείμενά του. Το 1922 ανακαλύπτεται, συλλαμβάνεται και παραπέμπεται στο στρατοδικείο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η εκτέλεσή του μοιάζει βέβαια, αλλά τον διασώζει η κατάρρευση του μετώπου και η άτακτη υποχώρηση του ελληνικού στρατού.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο Πουλιόπουλος οργανώνει τον Σύνδεσμο των Παλαιών Πολεμιστών και Θυμάτων Στρατού, μια κομμουνιστική μετωπική οργάνωση που συνεχίζει την αντιεθνικιστική και αντιμιλιταριστική προπαγάνδα.

Τον Δεκέμβρη του 1924, μαζί με τον Σεραφείμα Μάξιμο τίθεται επικεφαλής της κομμουνιστικής μπολσεβίκικης τάσης μέσα στο ΣΕΚΕ και συγκρούεται με την πρώτη γενιά στελεχών του κόμματος, που είναι περισσότερο σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης. Η κομμουνιστική τάση κερδίζει το συνέδριο, το κόμμα μετονομάζεται σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και ο Πουλιόπουλος γίνεται ο πρώτος γενικός γραμματέας του σε ηλικία 24 ετών.  Από τη θέση αυτή υπερασπίζεται τη θέση της Κομιντέρν για το μακεδονικό ζήτημα, συλλαμβάνεται για αυτό και καταδικάζεται σε φυλάκιση 1,5 έτους. Στη δίκη του καταθέτουν ως μάρτυρες κατηγορίας αρκετά παλαιά στελέχη του ΣΕΚΕ που έχουν περάσει από την άλλη πλευρά. Ακολουθεί δεύτερη δίκη στην οποία ο Πουλιόπουλος κάνει μια συγκλονιστική απολογία 5 ωρών, όπου παραθέτει τις απόψεις του για την αυτοδιάθεση των λαών. Η δίκη διακόπτεται και ο Πουλιόπουλος οδηγείται εξόριστος σε νησιά του Αιγαίου.

Μετά τη απελευθέρωσή του το 1926 ο Πουλιόπουλος εκλέγεται ξανά γραμματέας του ΚΚΕ, αλλά αρνείται να αποδεχθεί τη θέση. Λίγους μήνες αργότερα αρνείται να είναι υποψήφιος βουλευτής του κόμματος και μάλιστα κάνει και σχετική δήλωση για αυτό. Πίσω από αυτή την άρνηση του αναμφισβήτητα πιο χαρισματικού στελέχους του ΚΚΕ να συμπορευθεί μαζί του κρύβεται αναμφίβολα η εσωτερική διαπάλη που έχει ξεκινήσει στην ΕΣΣΔ. Ο Στάλιν έχει ξεκινήσει ήδη να κυριαρχεί στη χώρα των Σοβιέτ και ο Πουλιόπουλος έχει πάρει ανεπιφύλακτα το μέρος του Λέοντα Τρότσκι στη σύγκρουση. Η σύγκρουση μεταφέρεται στην Ελλάδα το 1927, όταν η σταλινική ομάδα των Χαϊτά, Σιάντου και Θέου κερδίζει το συνέδριο από την τροτσκιστική τάση του Πουλιόπουλου. Ο Πουλιόπουλος διαγράφεται, συγκροτεί την Αριστερή Αντιπολίτευση και εκδίδει το περιοδικό Σπάρτακος. Παρά το σχετικό αίτημα του Τρότσκι, ο Σπάρτακος αρνείται να ενωθεί με την άλλη οργάνωση της αντιπολίτευσης στο ΚΚΕ, το εξαιρετικά σεχταριστικό Αρχείο του Μαρξισμού.

Όταν την ηγεσία του ΚΚΕ αναλαμβάνει ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο Πουλιόπουλος αναπτύσσει μια πολύ υψηλού επιπέδου θεωρητική αντιπαράθεση μαζί του. Ο Ζαχαριάδης, υπερασπιστής της πολιτικής των Λαϊκών Μετώπων, εκτιμά ότι στην Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί ο καπιταλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας και επομένως καθήκον των κομμουνιστών είναι να συμμαχήσουν με τους αστούς για αυτόν τον σκοπό, πριν αναπτύξουν την πάλη για τον σοσιαλισμό. Ο Πουλιόπουλος παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι σχέσεις παραγωγής στην Ελλάδα είναι απολύτως καπιταλιστικές και επομένως ο στόχος των κομμουνιστών είναι η σοσιαλιστική επανάσταση. Με την πάροδο των χρόνων ολοένα και περισσότεροι ιστορικοί αναγνωρίζουν ότι ο Πουλιόπουλος είχε δίκιο σε αυτή τη διαμάχη, ωστόσο ο Ζαχαριάδης πετυχαίνει διαρκείς οργανωτικές νίκες απέναντί του, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ και θέτοντας τις βάσεις για τον μελλοντικό χαρακτήρα του ΕΑΜ.

Το 1938 ο Πουλιόπουλος θα ιδρύσει την επίσημη οργάνωση της 4ης Διεθνούς στην Ελλάδα την ΕΟΚΔΕ, αλλά λίγους μήνες μετά θα συλληφθεί από την κυβέρνηση Μεταξά και θα φυλακιστεί στην Ακροναυπλία. Το 1940 ο ελληνικός φασισμός θα τον παραδώσει στον ιταλικό, ο οποίος θα τον εκτελέσει τρία χρόνια αργότερα. Ο Παντελής Πουλιόπουλος θα απευθυνθεί στα ιταλικά στο εκτελεστικό απόσπασμα , ζητώντας από τους στρατιώτες να μην τον εκτελέσουν στο όνομα της διεθνιστικής αλληλεγγύης των εργαζομένων. Θα εκτελεστεί τελικά από αξιωματικούς που θα αντικαταστήσουν τους φαντάρους στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Τα ιταλικά ήταν μία από τις 10 ξένες γλώσσες που μιλούσε αυτός ο σπουδαίος κομμουνιστής διανοούμενος, που ανάμεσα στα βιβλία που συνέγραψε πρόλαβε να μεταφράσει στα ελληνικά το Κεφάλαιο και την Κριτική στην Πολιτική Οικονομία του Μαρξ και την Προδομένη Επανάσταση του Τρότσκι.

Ουδέποτε το ΚΚΕ αναφέρθηκε στο έργο και την πολιτεία του πρώτου γραμματέα του, από τον θάνατό του μέχρι σήμερα.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο