ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019

Συστηματική ενημέρωση εκφοβισμού ενάντια στους πρόσφυγες στο Κυψελοχώρι Τεμπών


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Συστηματική ενημέρωση εκφοβισμού ενάντια στους πρόσφυγες στο Κυψελοχώρι Τεμπών

Για τις αντιδράσεις στη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων στο Κυψελοχώρι του δήμου Τεμπών μίλησε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4», στην εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» και την Ευγενία Χατζηγεωργίου, ο περιφερειακός Συντονιστής Βόρειας Ελλάδας, Ηπείρου και Θεσσαλίας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Ράγκος.


Όπως σημείωσε ο κ. Ράγκος υπάρχει μια προσπάθεια από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να αυξήσει στην ενδοχώρα την δυναμική των δομών φιλοξενίας και των θέσεων υποδοχής που υπάρχουν και το Κυψελοχώρι είναι μια από τις πολλές δομές που έχουν επιλεγεί να λειτουργήσει ως δομή φιλοξενίας, όπως λειτούργησε και το 2016.

«Δεν υπάρχουν πολλές περιοχές στις οποίες έχουμε πάει για να δημιουργήσουμε νέες δομές φιλοξενίας και να μας έχουν υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες και να μας υποστηρίξουν στο έργο αυτό. Δεν είναι κάτι καινούργιο να έχουμε αντίδραση από την τοπική κοινωνία» δήλωσε σχετικά ο κ. Ράγκος, συμπληρώνοντας ότι και το 2016 υπήρξαν αντιδράσεις, ωστόσο τότε οι πρόσφυγες έμεναν σε υποτυπώδεις υποδομές με σκηνές.

«Αυτό που γίνεται τώρα είναι ένα έργο με αξία χιλιάδων ευρώ που θα προσφέρει σχετική ανάπτυξη στην περιοχή με νέες θέσεις εργασίας, αλλά κυρίως μια δομή φιλοξενίας που θα έχει πολύ βιώσιμα δεδομένα, με κοντέινερ, δίκτυα υδροδότησης κα» τόνισε σχετικά. Στη νέα δομή φιλοξενίας οι πρόσφυγες θα διαμένουν σε οικίσκους με κλιματιστικά, θέρμανση, τουαλέτες, αυτόνομη σίτιση, ενώ θα υπάρχουν και χώροι για δράσεις.

Αυτό που δημιουργεί ανησυχία στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ότι υπάρχει μια συσπείρωση φορέων ή συγκεκριμένων προσώπων που έχουν σκοπό να τρομάξουν τον πληθυσμό, ο οποίος μπορεί να μην γνωρίζει τι συμβαίνει. «Γίνεται συστηματική ενημέρωση εκφοβισμού του τοπικού πληθυσμού, κάτι που είδαμε και στην προεκλογική περίοδο από πολιτικά πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν κάνει πολλές ερωτήσεις στο υπουργείο, εγείροντας ερωτήματα ενάντια στην λειτουργία της δομής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράγκος, συμπληρώνοντας ότι «κάποια πράγματα ξεπερνούν και τα fake news».

«Υπάρχουν πάντα εντάσεις, δεν μπορούμε να λέμε ότι όλα είναι τέλεια, είναι δύσκολη η διαδικασία λειτουργίας μιας δομής, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που θα διαλύσει ή θα αλλάξει τελείως την καθημερινότητα των κατοίκων» εκτίμησε στη συνέχεια.
Σε σχέση με τον αριθμό των φιλοξενούμενων αυτός δεν θα ξεπερνά τα 850 άτομα, και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φιλοξενηθούν  1.800, όπως αναφέρουν τα fake news που διαδίδονται με φυλλάδια και όχι μόνο.

Τέλος ο κ. Ράγκος χαρακτήρισε «κηλίδα για την περιοχή» την στάση του δήμου Τεμπών στο ζήτημα του προσφυγικού, καθώς οι δήμοι Λαρίσης και Καρδίτσας έχουν εντάξει στην πολιτική τους και τον σχεδιασμό τους το προσφυγικό ζήτημα και την ένταξη των ανθρώπων αυτών στην τοπική κοινωνία.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο