ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019

Γ. Λιβιτσάνος: Η ΝΔ προμοτάρισε τη Χρυσή Αυγή στους νέους με το Μακεδονικό


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Καλοκαιρινο προγραμμα

Γ. Λιβιτσάνος: Η ΝΔ προμοτάρισε τη Χρυσή Αυγή στους νέους με το Μακεδονικό

Η νέα γενιά έχασε την ιστορική συνέχεια των εργασιακών δικαιωμάτων. Ακούει πια για «ευκαιρίες» αντί για «δικαιώματα» και η «ευκαιρία» αυτομάτως κάνει τον συνάδελφο αντίπαλο. Ταυτόχρονα η ΝΔ ταυτιζόμενη πλαγίως με την Ακροδεξιά στο Μακεδονικό, προμοτάρισε στους νέους την Χ.Α.. Χρήσιμα συμπεράσματα για την ψήφο των νέων, από τον Γεράσιμο Λιβιτσάνο, πολιτικό συντάκτη στο «Εθνος», έτσι όπως τα ανέλυσε χθες στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα.


Οι νέοι από 17 έως 35 είναι 2,5 εκατομμύρια, ενώ εκείνοι που ψήφισαν για πρώτη φορά φέτος είναι 500.000. Η εικόνα από τις ευρωεκλογές βάσει των exit polls έχει ως εξής: 30,5% των νέων ψήφισαν ΝΔ, 25,5% ΣΥΡΙΖΑ, 13,3% Χ.Α. και 2,7% το κόμμα του Βελόπουλου.

Είναι αναμφισβήτητο ότι η ψήφος είναι και ατομική ευθύνη κι ας είναι 17 ετών ο ψηφοφόρος. Όταν γνωρίζει πώς και από ποιους δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας και μετά ψηφίζει Χ.Α. έχει ευθύνη. Ωστόσο πρέπει να συνδεθεί η εικόνα της ψήφου των νέων με τις πολιτικές που ασκήθηκαν. Πρώτα πρώτα να δούμε τι έχουν ζήσει. Πρόκειται για ανθρώπους που γεννήθηκαν από το 1998 ως το 2002 κι άρχισαν να συνειδητοποιούν κάποια πράγματα σχετικά με την πολιτική το 2011. Τότε που η κυβέρνηση Παπαδήμου – εγκωμιαζόμενη από ΜΜΕ και πολιτικό προσωπικό – γκρέμιζε όλο το πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής και των εργασιακών δικαιωμάτων. Σ’ αυτή τη φάση γεννήθηκαν οι ιστορικές συνθήκες να χάσει την ιστορική συνέχεια μια ολόκληρη γενιά. 


Τι κάνουν σήμερα; Είναι εποχιακοί εργαζόμενοι ή δουλεύουν με ημιαπασχόληση ή ως delivery ή από το σπίτι τους στον υπολογιστή χωρίς να γνωρίζουν τη λέξη «συνάδελφος», ο συνάδελφος είναι κάτι σαν avatar γι αυτούς. Ακούνε πολύ περισσότερο τη λέξη «ευκαιρία» από τη λέξη «δικαιώματα» και με την λέξη «ευκαιρία» ο άλλος γίνεται από την αρχή ανταγωνιστής, αντίπαλος, ενώ τα «δικαιώματα» σήμαιναν κάτι καλό για το σύνολο. 
Είναι όμως και οι ίδιοι νέοι που είδαν την πλατεία Συντάγματος να γεμίζει και πολλά κοινωνικά κινήματα να αναπτύσσονται. Η νεολαία δεν είναι εξοικειωμένη με τον συμβιβασμό. Μετά από μια κατάσταση νιώθει νικητής ή ηττημένος. Δε μπορεί να αντιληφθεί ότι «μου προέκυψε ένας συμβιβασμός». 


Τα ζητήματα των ατομικών δικαιωμάτων προφανώς τους αφορούν, όμως δεν είναι αυτά που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα. Αντιθέτως το Μακεδονικό κυριάρχησε όχι μόνο στις τηλεοράσεις αλλά και σε σχολεία με καταλήψεις και διείσδυση της Χ.Α. με την οποία ταυτίστηκε πλαγίως η ΝΔ. Και πριν από αυτό είχαμε αντιδράσεις «αγανακτισμένων γονέων» για να μην μπούνε τα προσφυγόπουλα στο ίδιο σχολείο με τα παιδιά τους. Κι εκεί ήταν η Χ.Α. αλλά ήταν και στελέχη της ΝΔ όπως ο Χαράλαμπος Αθανασίου που προειδοποιούσε για «κινδύνους» από τους μετανάστες.

 
Τους προηγούμενους μήνες με το Μακεδονικό, ο Άδωνις Γεωργιάδης βρήκε την ευκαιρία να θέσει θέμα συνολικής απαγόρευσης των καταλήψεων «αν σας ενοχλούν οι καταλήψεις στα σχολεία για τη Συμφωνία των Πρεσπών». Σε κάθε περίπτωση αναπτύχθηκε μια ξενοφοβική, μισαλλόδοξη ρητορική, ενώ η ΝΔ στηρίζοντας πλαγίως τη θέση της Χ.Α., ουσιαστικά προμοτάρισε την ακροδεξιά. Κι αυτό προκύπτει από το γεγονός πως το επιπλέον κέρδος της ΝΔ σε ποσοστά στην Βόρεια Ελλάδα ήταν μικρότερο από το κέρδος της στην Επικράτεια. 


Στη μεγάλη εικόνα, στην Ευρώπη, μετά και την θέσπιση του 12ωρου στην Αυστρία, φαίνεται πως επιχειρούν να σαρώσουν και τις τελευταίες κατακτήσεις των εργαζομένων, με όχημα τη νέα γενιά. Γιατί όλα αυτά πρέπει πρώτα να ξεριζωθούν από τις συνειδήσεις και μετά από τους νόμους. 
Ευτυχώς δεν είναι έτσι η πλειοψηφία της νεολαίας, αν και τα στοιχεία ευτελισμού της πολιτικής δεν βοηθούν, όπως δεν βοηθούν και οι υποψηφιότητες διαφόρων διασήμων που είναι άσχετοι με την πολιτική κουλτούρα των κομμάτων. 


Υπάρχει ένας κανόνας, πως «αν φερθείς σοβαρά στην νεολαία, θα φερθεί κι εκείνη σοβαρά». Κι αυτό που προκύπτει από δύο έρευνες της Kapa Research το 2010 με την έναρξη των μνημονίων και το 2018 με το τέλος τους είναι οι πολύ χαμηλοί δείκτες εμπιστοσύνης των νέων στα κόμματα και τον κοινοβουλευτισμό και κάποια εμπιστοσύνη στο κράτος και τα ΜΜΕ.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο