ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019

Λουκέτο στο εργοστάσιο της Vivartia στην Ημαθία – Τριμερής συνάντηση στο υπ. Εργασίας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Καλοκαιρινο προγραμμα

Λουκέτο στο εργοστάσιο της Vivartia στην Ημαθία – Τριμερής συνάντηση στο υπ. Εργασίας

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας «Vivartia-ΔΕΛΤΑ» στην περιοχή της Ημαθίας, γνωστό και ως «Γάλα Βλάχας», καθώς η διοίκηση της επιχείρησης ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες την παύση της λειτουργίας της μονάδας.


Το εν λόγω εργοστάσιο λειτουργούσε στο Πλατύ τα τελευταία 45 χρόνια και ήταν μαζί με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης η οικονομική ραχοκοκαλιά του νομού Ημαθίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιδιοκτησίας που έγινε στις 5 Ιουνίου το εργοστάσιο κλείνει διότι η λειτουργία του είναι ασύμφορη ενώ ο όμιλος επιθυμεί εξορθολογισμό στο κόστος λειτουργίας των θυγατρικών της, κυρίως της ΔΕΛΤΑ. Η ανακοίνωση σημειώνει επίσης πως «το εργοστάσιο μετά από 45 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, εμφανίζει μεγάλες ανάγκες κτιριακού και μηχανολογικού εκσυγχρονισμού. Η αντιμετώπιση της παραγωγικής διαδικασίας μελετάται από την εταιρεία και θα ενταχθεί σε επόμενα επενδυτικά πλάνα».

Μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4», την εκπομπή «Ορθά Κοφτά» και τον Απόστολο Λυκεσά ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην επιχείρηση, Θεόδωρος Τσοπουρίδης, τόνισε πως το προϊόν ήταν και είναι άριστο, ενώ οι εργαζόμενοι προσπαθούν «με νύχια και με δόντια» να πείσουν την εταιρεία ότι υπάρχουν τρόποι επιβίωσης, για το εργοστάσιο.

Μάλιστα, χαρακτήρισε «προσχηματικό» τον ισχυρισμό της ανάγκης εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του εργοστασίου, καθώς πρόσφατα υπήρξε αναβάθμιση του. «Είναι προσχήματα για το επόμενο βήμα στις επιχειρηματικές σκέψεις της εταιρείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοπουρίδης. Παράλληλα έκανε λόγο για «κεραυνό εν αιθρία» σε σχέση με την ανακοίνωση του λουκέτου στο εργοστάσιο.

Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν ήδη με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τριμερής συνάντηση ανάμεσα στους εργαζόμενους, την διοίκηση και το υπουργείο.

Από την πλευρά του μιλώντας Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 ο κ. Νεφελούδης ανέφερε πως στη συνάντηση που θα έχει με τη διοίκηση της εταιρείας θα εξεταστούν τα εξής θέματα. Αν τεκμαίρεται η επιλογή του κλεισίματος, αν πρόκειται για οριστικό κλείσιμο ή όχι, και αν μπορούν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στον χώρο να μην χάσουν τη δουλειά τους, πως θα απομειώσουμε οποιαδήποτε επίπτωση μπορεί να υπάρχει στον περίγυρο, στην εφοδιαστική αλυσίδα που επιρρεάζεται από την δραστηριότητα της εταιρείας.

«Αν ενδιαφέρεται ο Τζιτζικώστας ας έρθει στη συνάντηση»

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας «σήκωσε το γάντι» στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος έκανε τις προηγούμενες μέρες μια «εξαγγελία», πως όταν θα έρθει η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες. «Ας έρθει στις συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας αν έχει πράγματι ενδιαφέρον, που το αμφισβητώ, για τους ανθρώπους και την επιχειρηματικότητα, δεν έχει όμως» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νεφελούδης, συμπληρώνοντας ότι «αν έχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον όπως διατείνεται ας αφήσει το «θα το δούμε μετά», τώρα λύνονται τα θέματα, μετά κακοφορμίζουνε. Δεν κάνουμε πολιτική διαχείριση με τηλεοράσεις αλλά με διαδικασία επίλυσης ζητήματος».

Ο Μητσοτάκης θέλει να ιδιωτικοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε σχέση με το πρόγραμμα του κόμματους του για την εργασία ο κ. Νεφελούδης σημείωσε πως «αυτό που αποκαλύφθηκε από το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Κω είναι η αλήθεια ότι μίλαγε για επταήμερη εργασία, και η Νέα Δημοκρατία πήγε να «παραμυθιάσει» την υπόθεση λέγοντας ότι αφορά την λειτουργία των επιχειρήσεων κλπ».

«Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν αυτού του τύπου ανάλγητοι επιχειρηματίες που σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο» συμπλήρωσε και δήλωσε περήφανος για το ΣΕΠΕ «γιατί αποτελεί φόβητρο για τους ανάλγητους».

«Ο κ. Μητσοτάκης ως αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης είχε κλείσει 209 θέσεις εργασίας στο ΣΕΠΕ, ήξερε τι έκανε, θέλει να κάνει ιδιωτικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, να τα ιδιωτικοποιήσει όλα με κολλητούς του κλπ» τόνισε ο κ. Νεφελούδης και συμπέρανε πως «δεν μπορεί μια κοινωνία που δεν θέλουμε να είναι ζούγκλα να λειτουργεί χωρίς κανόνες και αρχές, γιατί μετά θα είναι μια ζούγκλα όπου ο πιο δυνατός θα κυριαρχεί στον αδύνατο».

 
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο