ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019

Γ. Ανδρουλιδάκης: Βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς η οικονομική κρίση χωρίς κίνημα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Καλοκαιρινο προγραμμα

Γ. Ανδρουλιδάκης: Βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς η οικονομική κρίση χωρίς κίνημα

Για τους σημερινούς πιτσιρικάδες που δεν έχουν ζήσει τους κοινωνικούς αγώνες της αριστεράς, που ήταν παιδιά την περίοδο 2006-2013 όταν η Ελλάδα ήταν ένα τεράστιο κινηματικό εργαστήριο, που μεγάλωσαν στην οικονομική κρίση, σε μια συνθήκη που είναι βούτυρο στο ψωμί τη ακροδεξιάς, μίλησε χθες στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα, ο δημοσιογράφος Γιάννης Ανδρουλιδάκης, με αφορμή τη ψήφο των νέων στις ευρωεκλογές. H Xρυσή Aυγή έγινε «της μόδας» πριν από 7 χρόνια.


Θυμάμαι το 2013 στον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ – Βέροια, ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Κατίδης, μετά από ένα γκολ που έβαλε χαιρέτισε ναζιστικά και όταν τον ρώτησαν «τι έκανε», είπε πως «έκανα αυτόν τον χαιρετισμό που κάνει η Χ.Α. και δείχνει δύναμη»... Οι σημερινοί νέοι ηλικίας 17-18 ήταν έφηβοι τότε που η Χ.Α. άρχισε να διεισδύει στα σχολεία. Πάντα οι νέοι έχουν την τάση να πηγαίνουν προς τα εκεί που πηγαίνουν τα κινήματα.

Αυτή η γενιά δεν είδε κινήματα εκτός από τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, όπου υπήρχε έντονος ιδεολογικός χαρακτήρας με συνθήματα του τύπου «Η Δημοκρατία πουλάει τη Μακεδονία» ή «Η Αριστερά πουλάει τη Δημοκρατία». Οι σημερινοί 17ρηδες βρήκαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Δεν έχουν ζήσει τις περιόδους του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ. Άρα δεν έχει ζήσει τους κοινωνικούς αγώνες της αριστεράς. Επιπλέον, στην επαρχία, οι νέοι βλέπουν το «κίνημα» κατά των προσφύγων, ενώ το κίνημα προστασίας τους δρα κατά περίπτωση. Ας μη γενικεύουμε όμως. Το 85-90% των νέων ανθρώπων είναι εναντίον της Χ.Α.. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας ότι για τον σημερινό πιτσιρικά η δολοφονία του Φύσσα είναι ιστορία, κάτι που έγινε πριν από αυτόν. Δεν έχει ζήσει την περίοδο 2006-2013, όπου η Ελλάδα ήταν ένα τεράστιο κινηματικό εργαστήριο.

Ωστόσο, όπου η Χ.Α. πήγε να κάνει παιχνίδι με την πιτσιρικαρία, πήρε σκληρή απάντηση, ενώ και στις γειτονιές που προσπάθησε να διεισδύσει, όπως η Καλλιθέα, ή σε γειτονιές της Αθήνας η κοινωνία δίνει τη μάχη της και την κερδίζει. Στην περιφέρεια όμως, υπάρχει μια περίπου κινηματική οργάνωση από την πλευρά της Ακροδεξιάς, όπως και στη Θεσσαλονίκη, με έντονο αντιπροσφυγισμό, αντισημιτισμό κλπ., χωρίς την ανάλογη απάντηση από τα κοινωνικά κινήματα. Πολύ σημαντικό ρόλο έχει και το σχολείο. Σε όσα σχολεία έγινε δουλειά πάνω στη διαφορετικότητα, υπήρξε θετικό αποτέλεσμα στα παιδιά. Συνολικά όμως, μια γενιά που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης μεγαλώνει χωρίς να υπάρχει κίνημα, είναι βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο