ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019

Ν. Χριστοδουλάκης: Να μην επαναληφθεί η αποτυχία της μείωσης φόρων στις επιχειρήσεις


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ν. Χριστοδουλάκης: Να μην επαναληφθεί η αποτυχία της μείωσης φόρων στις επιχειρήσεις

Χωρίς συγκεκριμένα κίνητρα επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας μία αλλαγή στην φορολογία επιχειρήσεων μπορεί να οδηγηθεί στην αποτυχία, όπως έγινε πριν από 14-15 χρόνια, είπε ο Νίκος Χριστοδουλάκης Στο Κόκκινο και τους Βαγγέλη Καραγεώργο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη.


Ο κ. Χριστοδουλάκης περιέγραψε τους βασικούς άξονες του οικονομικού προγράμματος του ΚΙΝΑΛΛ και σημείωσε ότι απαιτείται μία ριζική αλλαγή πολιτικής για να ανελκυστεί η οικονομία της χώρας από την συρρίκνωση των τριών διαδοχικών μνημονίων.

Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κατά τον ίδιο, αντιστοιχούν σε περίπου 10 δισ. ευρώ, την ώρα που έχει αδυνατίσει υπερβολικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η δημιουργία υποδομών και η στήριξη των δημόσιων επιχειρήσεων. «Εμείς προτείνουμε αντιστροφή αυτής της πολιτικής, με χαμηλότερα πλεονάσματα που πάνε για αποπληρωμή χρέους, ώστε να ενισχυθεί το ΠΔΕ για να αναζωογονηθεί η υποδομή της ελληνικής οικονομίας, το παραγωγικό δυναμικό, να δημιουργηθούν πραγματικές θέσεις απασχόλησης».

Κεντρική θέση του προγράμματος του ΚΙΝΑΛΛ, κατά τον ίδιο, είναι το ότι η ευημερία των πολλών δεν πρέπει να είναι στην διακριτική ευχέρεια όσων πλουτίζουν, ενώ όταν παράγεται νέος πλούτος πρέπει να συμμετέχουν όλοι, με δημιουργία θέσεων εργασίας και σταδιακή αποκατάσταση εισοδημάτων.

Για να προκύψει ένα σοβαρό «επενδυτικό σοκ» στην οικονομία, όπως είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, πρέπει να εξοικονομηθεί δημοσιονομικός χώρος. Εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων χρόνων περιορίζονταν π.χ. στο 2% αντί του 3,5%, το περίσσευμα, περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως, θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε άμεσες νέες παραγωγικές επενδύσεις και υποδομές. Αυτό το κύμα υποδομών είναι που θα προσελκύσει και μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που θα τις αξιοποιήσουν και εκμεταλλευτούν το νέο πλαίσιο.

Αντίστοιχα, η συμμετοχή των εργαζόμενων πρέπει να γίνει με πραγματική επανακατάρτιση, να είναι ουσιαστική η συμμετοχή τους στην ανόρθωση της οικονομίας με τις νέες επενδύσεις, όπως προσέθεσε. Έκανε επίσης λόγο για συγκεκριμένες συνθήκες και κριτήρια στην αύξηση της απασχόλησης, αντί της τυφλής πίστης στην επενδυτική ορμή των επιχειρήσεων.

Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να γίνει ενιαία αξιολόγηση και επανασχεδιασμός του φορολογικού συστήματος, χωρίς να υπάρξει βιασύνη για δραστική μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων, εκτός εάν συνδεθεί με προγράμματα προσλήψεων, επενδύσεων, κτλ., προκειμένου να μην επαναληφθεί η αποτυχία της αντίστοιχης προσπάθειας πριν 14-15 χρόνια. Παράλληλα, όπως είπε καταλήγοντας, να μην υπάρχουν εστίες κινήτρων για φοροδιαφυγή.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο