ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019

Χωρίς εισοδηματικό όριο η δεύτερη φάση του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Χωρίς εισοδηματικό όριο η δεύτερη φάση του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ»

Δημήτρης Αβαρλής - Στις 15/7 θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαδοχικά ανά ομάδα περιφερειών για την υποβολή αιτήσεων για τη δεύτερη φάση του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ» και θα γίνει με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2018.


Μία από τις βασικές αλλαγές στη νέα φάση του προγράμματος οι αιτήσεις θα γίνονται χωρίς ανώτερο εισοδηματικό όριο για την 7η εισοδηματική κατηγορία του πίνακα οικονομικών κινήτρων.

Μέχρι πρότινος στο πρόγραμμα συμμετείχαν φυσικά πρόσωπα με εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογένειες με εισόδημα έως 50.000.

Εφεξής, καταργείται το όριο και μπορούν να συμμετέχουν και πολίτες με ατομικό εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ και οικογένειες με εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ. Βέβαια, όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία (7η) δεν θα μπορούν να λάβουν επιχορήγηση, αλλά θα μπορούν να λάβουν άτοκο δάνειο.

Η λήψη δανείου δεν είναι υποχρεωτική ενώ ο προϋπολογισμός της κάθε αίτησης δεν θα υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.

Αναλυτικά οι εισοδηματικές κατηγορίες:

Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά  στο exoikonomisi.ypen.gr και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν αν θα ζητήσουν χορήγηση δανείου ή όχι από τις εμπλεκόμενες στο πρόγραμμα τράπεζες.

Να σημειωθεί πως απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από ενεργειακό επιθεωρητή, ο οποίος και θα εκδίδει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι παρεμβάσεις θα επιλέγονται με βάση τα ευρήματα/αποτελέσματα της επιθεώρησης, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας και τη μέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών. Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα διεξάγεται δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, ώστε να ελέγχεται κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί, και κατά συνέπεια η αντίστοιχη επιχορήγηση.  

Πάντως, με βάση στοιχεία του υπουργείου από την πρώτη φάση του προγράμματος, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες καθώς  εγκρίθηκαν 43.000 αιτήσεις. Ενδιαφέρον επίσης στοιχείο,  το 66,2% των νοικοκυριών που υπάχθηκαν στην πρώτη φάση του προγράμματος ανήκουν στις πολύ χαμηλές εισοδηματικές  κατηγορίες (ατομικό εισόδημα 0-10.000, οικογενειακό εισόδημα 0-20.000).
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο