ΥΓΕΙΑ | Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019

Η ιατρική του μέλλοντος προσβάσιμη στους ασθενείς μέσα από τις Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Η ιατρική του μέλλοντος προσβάσιμη στους ασθενείς μέσα από τις Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας

Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης - Τις δυνατότητες της έρευνας, όταν είναι υπό δημόσιο έλεγχο και με στόχο το όφελος της κοινωνίας αναδεικνύει η εμβληματική πρωτοβουλία της γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Υγείας, με τη λειτουργία του Δικτύου των Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας για τον καρκίνο.


Πρόκειται για την ιατρική του μέλλοντος όπως χαρακτηρίζουν πολλοί, καθώς ανοίγει το δρόμο στην Μοριακή Ιατρική και στην ορθολογική διαχείριση των καρκίνων και άλλων νοσημάτων όπως καρδιολογικών, κάνοντας παράλληλα προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες, μέσω του Δημόσιου Συστήματος Υγείας τα οφέλη της εξατομικευμένης περίθαλψης με νέες μεθόδους ανάλυσης και θεραπείας.

Συγκεκριμένα οι Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας παρέχουν στους ασθενείς με καρκίνο τη δυνατότητα διενέργειας γενετικών εξετάσεων με τεχνολογίες αλληλούχισης νέας γενιάς για τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά συγκεκριμένων ασθενών που διαπιστώνονται με τη βοήθεια προηγμένης τεχνολογίας γονιδιακών μοριακών ελέγχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γονιδιακοί μοριακοί έλεγχοι είναι ακριβές εξετάσεις που μέχρι σήμερα δεν τις κάλυπτε το ΕΣΥ και πλέον μέσω της δια-λειτουργικότητας των συστημάτων με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΑ) καθώς και με την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ, εκτελούνται δωρεάν με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο.

Πλέον, στις Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαζί με τους ειδικούς ογκολόγους γιατρούς που συνταγογραφούν, έχουν τη δυνατότητα με τις συγκεκριμένες εξετάσεις, να βρουν το μοριακό προφίλ του συγκεκριμένου καρκίνου και στοχευμένα να τον καταπολεμήσουν.

Η «εξέλιξη αυτή μπορεί να βοηθήσει πολύ στο κομμάτι διαχείρισης του ασθενούς αλλά και στον εξορθολογισμό του τρόπου με τον οποίο διάφοροι τύποι καρκίνου παρουσιάζονται στην ελληνική επικράτεια μέσα από τη συλλογή δεδομένων για τη μοριακή ποικιλότητα των νεοπλασιών που αφορούν τον ελληνικό πληθυσμό, βοηθώντας παράλληλα, μελλοντικά στην αξιοποίηση νέων δεδομένων αλληλούχισης και σάρωσης νέων μεταλλάξεων, τονίζει ο Αριστοτέλης Χατζηιωαννου, ερευνητής στο Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών που μετέχει στις Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας.

«Η διαδικασία αυτή μπορεί να συμβάλλει ακόμα και στον εξορθολογισμό της ιατρικής δαπάνης» σημείωσε τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι η επιστήμη και το Σύστημα Υγείας δίνουν τη δυνατότητα στην πολιτεία που έχει το βάρος της χρηματοδότησης όλων των θεραπειών να έχει την εικόνα των επιδημιολογικών κινδύνων μέσα από τη συλλογή των αντικειμενικών δεδομένων σε σχέση με την μοριακή ποικιλότητα των νεοπλασιών που αφορούν τον ελληνικό πληθυσμό».

Όπως εξήγησε ο κ Χατζηιωάννου «Είναι άλλο πράγμα η ποικιλότητα που βλέπεις στους καρκίνους του μαστού και άλλη αυτή στους καρκίνους παχέως εντέρου. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 200 τύπους διαφορετικών καρκίνων σε ιστούς, οι οποίοι ως μοριακοί υπότυποι είναι πολλοί περισσότεροι αν αναλογιστούμε ότι ανά τύπο υπάρχουν 5 με 10 υπότυποι, ανέφερε, τονίζοντας ότι με τις Μ.Ι.Α. προκρίνονται συγκεκριμένου τύπου στοχευμένοι έλεγχοι υποτύπων που συσχετίζονται με συγκεκριμένες μεταλλάξεις».

«Υπάρχουν μεταλλάξεις στο γονίδιο υποδοχές EDF που είναι ένας πολύ συγκεκριμένος προγνωστικός δείκτης που σχετίζεται με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου και μάλιστα με την επιθετικότητά τους», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι με τον ίδιο τρόπο στοχεύονται μόρια που είναι γνωστό το είδος των μεταλλάξεων που φέρνουν». 

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια διαδικασία η οποία προφανώς θα ιεραρχήσει και θα προτεραιοποιήσει την κάλυψη συγκεκριμένων φορτίων μεταλλάξεων και μηχανισμών, απ όπου μετά την ολοκλήρωση της λεγόμενης αλληλουχίας νέας γενιάς που κάνει το όλο γονιδίωμα, θα έχουμε πολύ περισσότερο νέου τύπου πληροφορία για τον χαρακτηρισμό της νοσηρότητας του καρκίνου», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σημειώνεται ότι οι Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας στις οποίες θα διενεργούνται δωρεάν οι εξετάσεις είναι: στην Αθήνα (Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Ερευνητικό Κέντρο Αλ. Φλέμινγκ, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του ΕΚΠΑ), στη Θεσσαλονίκη (Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ) και στο Ηράκλειο Κρήτης (Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ).

 

 
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο