ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2019

Γ. Δραγασάκης: Απλό και καθοριστικό το δίλημμα, συντάξεις εγγυημένες ή στον αέρα;


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Γ. Δραγασάκης: Απλό και καθοριστικό το δίλημμα, συντάξεις εγγυημένες ή στον αέρα;

Αν είχαμε πριν την κρίση το σύστημα που προτείνει η ΝΔ, οι συνταξιούχοι δεν θα λάμβαναν συντάξεις σήμερα, σήμερα τις εγγυάται το σύστημα, κάτι όχι δεδομένο το 2015, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Βαγγέλη Καραγεώργο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη.


Αυτές οι εκλογές, είπε ο κ. Δραγασάκης, συνιστούν μια ευκαιρία. Και η άμεση επαφή με την κοινωνία αυτή την περίοδο ανανεώνει τους δεσμούς εμπιστοσύνης της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλύπτουμε κενά ενημέρωσης και ακούμε προβληματισμούς. Κοινή συνισταμένη, είναι η ελπίδα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ο φόβος για την ΝΔ, όπως σημείωσε.

Τα προηγούμενα 4,5 χρόνια, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα άμεσης ανακούφισης της κοινωνίας, στην Υγεία, στην κοινωνική προστασία, στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας του του αποκλεισμού, ενώ εκτός των μέτρων άμεσης απόδοσης, τέθηκαν οι βάσεις για το νέο κοινωνικό Κράτος και την κατοχύρωση των δημόσιων αγαθών. Γιατί όσοι έχουν χρήματα, πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία, νοσοκομεία κλπ. Για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όμως, το κοινωνικό κράτος είναι όρος ύπαρξης.

Στο μέτωπο της μεγέθυνσης του ΑΕΠ, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι σημαντικός και ήδη για 9 διαδοχικά τρίμηνα έχουμε θετικούς ρυθμούς. Όμως, σημείωσε, πρωτεύον στοιχείο είναι η ανθεκτικότητα και η βιωσιμότητα της ανάπτυξης, το σε ποιες βάσεις στηρίζεται. Και εκεί έχει γίνει το μεγάλο «αφανές» έργο της κυβέρνησης.

Χαρακτήρισε την ίδια ώρα «χοντροκομμένο» και «ρατσιστικό» τον νεοφιλελεύθερο λόγο με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στα επιδόματα, τις ανισότητες, κτλ., προσπαθώντας να ενοχοποιήσει το κοινωνικός κράτος. «Είναι απορίας άξιον το πώς εντέλει και πιεζόμενος δήλωσε ότι θα διατηρήσει όλα τα επιδόματα, δηλαδή τα... "επιδόματα του ΣΥΡΙΖΑ" για τα οποία επί τέσσερα χρόνια ελεεινολογούσε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε σχετικά ότι το κοινωνικό κράτος είναι σαφώς θέμα πόρων, είναι όμως πάνω από όλα ζήτημα αξιών και «πάνω σε αυτές τις αξίες ζητούμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης του λαού. Δεν λέμε “ψηφίστε μας γιατί δώσαμε πολλά”, αλλά “γιατί ό,τι είχαμε το δώσαμε, γιατί αυτές είναι οι αξίες μας”.

Κατά τον ίδιο, ήταν χρήσιμο ότι η ΝΔ έφερε στο προσκήνιο το θέμα του αποθεματικού και της τύχης του εάν υλοποιηθούν οι… ορέξεις του Κ. Μητσοτάκη, γιατί θυμήθηκαν όλοι την αξία της ύπαρξης αυτού του «μαξιλαριού» για την προστασία της Ελλάδας και το πώς δημιουργήθηκε, δηλαδή με διπλή σύγκρουση με όσους ήθελαν νέο μνημόνιο και όσους ήθελαν πιστοληπτική γραμμή με νέες δεσμεύσεις. «Το αποθεματικό ρευστότητας ήταν “απαραίτητο” το 2018 για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές, που ο κ. Μητσοτάκης κ.ά. πέρυσι τέτοια εποχή... προκαταλάμβαναν ότι δεν θα βγαίναμε», όπως θύμισε.

Τόνισε παράλληλα ότι το αποθεματικό αυτό παραμένει απαραίτητο και σήμερα, ανεξάρτητα από το επίπεδο των επιτοκίων «για τη θωράκιση της χώρας σε ένα ρευστό διεθνές τοπίο και μια ατελώς ενοποιημένη Ευρώπη».

Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, τόνισε ότι οι συνταξιούχοι λαμβάνουν τις συντάξεις τους, μικρότερες ή μεγαλύτερες, «ακριβώς επειδή το ασφαλιστικό σύστημά μας τις εγγυάται. Εμείς κερδίσαμε τη διατήρηση αυτής της εγγύησης, κάτι που δεν ήταν δεδομένο, όταν το 2015-16 πολλοί πίεζαν για άρση της εγγύησης αυτής … Αυτή την εγγύηση έρχεται σήμερα να υπονομεύσει η πρόταση της ΝΔ. Αν είχαμε το σύστημα που η ΝΔ προτείνει πριν από την κρίση, σήμερα δεν θα είχαμε συντάξεις. Το δίλημμα είναι απλό αλλά καθοριστικό: εγγυημένες συντάξεις ή “συντάξεις στον αέρα”».

Σε αυτή την κατεύθυνση, «όρος βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματός μας είναι η απασχόληση», συνέχισε, «γι’ αυτό κάναμε εξαρχής αυτόν τον αγώνα για μείωση της ανεργίας. Και η μείωσή της κατά 9 μονάδες έχει σημαντική συμβολή στη βιωσιμότητα του Συστήματος. Αυτή θα είναι η κατεύθυνση και τη νέα 4ετία».

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της φορολογίας, τονίζοντας ότι πάντα μετά τις χρεοκοπίες, υπάρχει υπερφορολόγηση και ο ΣΥΡΙΖΑ «με στοχευμένη μείωση του φορολογικού βάρους, αυτή τη συνθήκη επιχειρούμε ν’ αλλάξουμε. Ο κ. Μητσοτάκης τι λέει όμως; Θέτει ως 1ο στόχο του τη μείωση κερδών επιχειρήσεων & μερισμάτων. Αυτή είναι η προτεραιότητα;», αναρωτήθηκε. Η συνολική στάση του κ. Μητσοτάκη και ειδικά η ρητορική του για τη φορολογία, όπως σημείωσε, «θυμίζει τον Θεόδωρο Δηλιγιάννη, τον αντίπαλο του Χαρίλαου Τρικούπη. Ο Δηλιγιάννης υποσχόταν γενικώς “ανακούφιση του λαού από τα φορολογικά βάρη». Θριάμβευσε εκλογικά. Και απέτυχε παταγωδώς άμεσα”».

Κάνοντας μία τέτοια αντιστοίχιση, λοιπόν, «στο σημερινό πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης ρέπει σ’ ένα σύγχρονο “Δηλιγιαννισμό”, που όχι μόνο δεν απαντά στις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα, αλλά είναι επικίνδυνος για τον τόπο. Η οδυνηρή εξέλιξη της πολιτικής του Δηλιγιάννη άλλωστε, είναι γνωστή».
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο