ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019

Δ. Ψαρράς: Ο εύκαμπτος ακροδεξιός Βελόπουλος είναι επιχειρηματίας της πολιτικής


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Δ. Ψαρράς: Ο εύκαμπτος ακροδεξιός Βελόπουλος είναι επιχειρηματίας της πολιτικής

«Έχει σταθερά όλα τα χρόνια, έναν λόγο μίσους, ρατσισμού που στη Βουλή δε θα μπορέσει να καλυφθεί. Είναι, όμως, βέβαιο πως θα κάνει ό,τι συμφέρει τον επιχειρηματία Βελόπουλο. Είναι ένας πολύ εύπλαστος, εύκαμπτος πολιτικός που μπορεί να στραφεί σε οποιαδήποτε κατεύθυνση». Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Ψαρράς μίλησε χθες στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα.


Δέκα χρόνια πριν μπει στον ΛΑ.Ο.Σ. ο Κυριάκος Βελόπουλος, ήταν γνωστός στην ακροδεξιά της βόρειας Ελλάδας, όπου ξεκίνησε με εκπομπές τηλεπωλήσεων. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν η ιδιωτική τηλεόραση έκανε τα πρώτα της βήματα, άρχισε να γίνεται γνωστός λόγω των ακραίων τοποθετήσεών του. Προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη το ίδιο εφέ που στην Αθήνα είχε προκαλέσει ο Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος αν και ήταν στην Νέα Δημοκρατία, εξέφραζε τους χουντικούς και τους ναζιστές της Χρυσή Αυγής.

Το 2007 ο Καρατζαφέρης ενέταξε στον ΛΑ.Ο.Σ. τους Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη και Βελόπουλο (οι 3 από τους 4 βρίσκονται σήμερα στην Ν.Δ.). Πολύ νόμισαν στην αρχή πως ο Βελόπουλος ήταν απλώς γραφικώς, κάτι που έπαθαν και με την Χ.Α.. Πάντως ενώ ο ίδιος έχει πει ότι δεν του αρέσουν «τα πολύ ναζιστικά», έκανε εθνικό ακτιβισμό πολλές φορές, όπως στην Θεσσαλονίκη, όταν με άλλους συγκεντρωμένους διέλυσαν ένα ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ, ή ένα επιστημονικό συνέδριο ή όταν στην Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη απαίτησαν να αποσυρθούν τα «ακατάλληλα βιβλία».

Έχει σταθερά όλα τα χρόνια, έναν λόγο μίσους, ρατσισμού που στη Βουλή δε θα μπορέσει να καλυφθεί. Πάντως έχει διαπιστώσει πως αυτό που κάνει πούλαγε και πουλάει σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Τώρα, κέρδισε και από την συντριβή της Χ.Α..

Ωστόσο ο ίδιος είναι βέβαιο πως θα κάνει ό,τι συμφέρει τον επιχειρηματία Βελόπουλο, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ότι είναι. Ίσως αντιγράφει και τον Καρατζαφέρη, ο οποίος είχε ξεκινήσει από τη διαφήμιση, ακολούθησε μια καριέρα στην τηλεόραση και μετά στην πολιτική. Μην εκπλαγείτε πάντως αν μια μέρα δείτε τον Βελόπουλο να στηρίζει ομάδες και απόψεις πολύ διαφορετικές από αυτές που μας έχει μάθει ως τώρα, αν π.χ. γίνει αρωγός των μεταναστών.

Όσο για το κοινό της ακροδεξιάς, στους οπαδούς της Χ.Α. υπάρχει μια παράδοση ένα κόκκινο νήμα από τον δοσιλογισμό, αυτούς που αισθάνονται απόγονοι της «σποράς των ηττημένων του ‘45», όπως λέει ο Μιχαλολιάκος. Υπάρχουν όμως και άλλοι, πιο νέοι, που αρέσκονται σε ακρότητες, κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Το φαινόμενο της Ακροδεξιάς δεν είναι ελληνικό, είναι πανευρωπαϊκό. Στην Ελλάδα τα ποσοστά της ακροδεξιάς είναι τα μικρότερα στην Ε.Ε., δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις ιδέες της ακροδεξιάς, κάτι που αποτυπώνεται και στη διάρθρωση της ΝΔ με Σαμαρά, Βορίδη, Γεωργιάδη και Πλεύρη.

Η εκπαραθύρωση της Χ.Α. από τη Βουλή είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός. Μ’ αυτόν τον τρόπο έπρεπε να γίνει η έξοδος, να την επιβάλει η κοινωνία. Να δείξει πρώτα ο λαός ότι οι χρυσαυγίτες δεν έχουν θέση στη Βουλή και μετά να ακολουθήσει η ετυμηγορία της Δίκης. Τα σενάρια περί «σοβαρής Χ.Α.» δεν ισχύουν, δε θα μπορούσε ποτέ η Χ.Α. να είναι σοβαρή. Όμως ο Βελόπουλος μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Είναι ένας πολύ εύπλαστος, εύκαμπτος πολιτικός που μπορεί να στραφεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο