ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019

Προανάκρουσμα των σαρωτικών αλλαγών στη ΔΕΗ η παραίτηση του Μ. Παναγιωτάκη


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Προανάκρουσμα των σαρωτικών αλλαγών στη ΔΕΗ η παραίτηση του Μ. Παναγιωτάκη

Δημήτρης Αβαρλής - Την παραίτησή του υπέβαλε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο ανδρών, χθες το απόγευμα. Την ίδια ώρα κλειστά τα χαρτιά της κρατά η κυβέρνηση σε σχέση με το μέλλον της επιχείρησης ηλεκτρισμού.


Ο  νέος υπουργός Ενέργειας, σε δηλώσεις του στην τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περασμένη Τρίτη μίλησε για σχέδιο σωτηρίας της επιχείρησης, χωρίς όμως να αποκαλύψει κάτι περισσότερο. Βέβαια είναι ήδη γνωστό πως η ΝΔ σκόπευε το 2014 να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου της «μικρής» ΔΕΗ με πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων και επιδίωκε την πώληση του 17% της επιχείρησης σε ιδιώτες. Το σχέδιο ακυρώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, τα δεδομένα από τότε έχουν αλλάξει, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση μετά την καταδικαστική απόφαση του ευρωδικαστηρίου για τη μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγής προχώρησε στην διεξαγωγή διαγωνισμού για τη πώληση λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα.  Ο διαγωνισμός αυτός  κηρύχθηκε άγονος, ενώ και ο δεύτερος(η προθεσμία του εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα) φαίνεται ότι θα έχει την ίδια κατάληξη.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται επομένως η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να εκπονήσει το σχέδιο της το οποίο θα υλοποιήσει ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ και θα ανακοινωθεί, όπως όλα δείχνουν, στις προγραμματικές δηλώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση στις 20 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρέπει να αποκλειστεί ακόμα και η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο της «μικρής» ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα ληφθεί μετά τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ζητά συνάντηση με το νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε επιστολή της προς τον Κωστή Χατζηδάκη τονίζει μεταξύ άλλων πως «με δεδομένο ότι τα θέματα της Ενέργειας και ειδικότερα η παρούσα κατάσταση στη ΔΕΗ, στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρα μας, είναι -όπως και εσείς δημοσίως έχετε υπογραμμίσει - άμεσης προτεραιότητας, θα θέλαμε να ορίσετε μια συνάντηση το συντομότερο δυνατόν ώστε να ενημερωθούμε από σας αλλά και να σας παρουσιάσουμε τις θέσεις μας».
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο